Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

6.9.2019

Počinje škola: Vozači, roditelji oprez!!!

Izvor: HINA

ZAGREB, 6. rujna 2019. (Hina), Uoči početka školske godine, u sklopu akcije Poštujte naše znakove, nadležne ustanove pozvale su vozače i roditelje da poštuju prometne propise i vode računa o sigurnosti djece i njihovom prijevozu jer tako mogu sačuvati živote najmlađih i spriječili tragedije na prometnicama, na kojima je u ovoj godini život izgubilo šestoro djece do 18 godina.

„Sigurnost je briga i odgovornost odraslih, sve nadležne institucije moraju poduzeti sve kako bi djeca osigurala svoje pravo na sigurnost”, rekla je na konferenciji za novinare u Ministarstvu unutarnjih poslova pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Iako se broj poginulih na hrvatskim prometnicima smanjuje iz godine u godinu, pravobraniteljica kaže da su podaci o stradavanju djece i dalje zabrinjavajući. U Hrvatskoj je prošle godine u prometu stradalo 1452 djece do 18 godina, a poginulo ih je sedmero, od čega dvoje na biciklu i petero u svojstvu putnika (troje u automobilu te po jedan na motociklu i četvorociklu). U ovoj godini na  cestama je poginulo šestoro djece. „Svjedoci smo brojnih medijskih napisa o okolnostima njihovog stradavanja.

Svi moramo znati da djeca nisu svjesna svih opasnosti koje na njih vrebaju u prometu”, kazala je Pirnat Dragičević. Kao glasnogovornica djece pozvala je sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise i budu posebno oprezni u blizini škola. Vozači moraju voditi računa o ograničenju brzine i moraju propuštati djecu na prometnicama. Vozači djece moraju pak djecu prevoziti u propisanim autosjedalicama, uz korištenje sigurnosnih pojasa, bez korištenja mobitela i pušenja tijekom vožnje jer prema MUP-ovim podacima i dalje najviše djece u prometu stradava u vozilima svojih roditelja. Pravobraniteljica je upozorila pritom da korištenje mobitela znatno umanjuje koncentraciju sudionika u prometu, vozača motornih vozila, bicikala ali i pješaka u rizičnim situacijama.

Na početku školske godine u kojoj se u školskim klupama očekuje više od 38 prvašića, pravobraniteljica je pozvala vozače na poseban oprez, a roditelje da djecu nauče kako se sigurno kretati u prometu i poštivati prometne propise. Posebnu pažnju pravobraniteljica je skrenula na potrebu zaštite djece u prometu koji sudjeluju kao vozači bicikla i često stradavaju. Prijevoznike je pozvala da djecu prevoze sigurnim autobusima i da kontinuirano ulažu u kvalitetu prijevoza, a predstavnike lokalnih zajednica da osiguraju dobru cestovnu infrastrukturu za sigurno kretanje djece, ali i uređene površine oko škola. Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija također je apelirao na roditelje da djecu adekvatno prevoze u svojim vozilima i da ih nauče gdje je njihovo mjesto u vozilu.

„Samostalnom sudjelovanju prometu se trebaju uliti od odraslih, najprije od svojih roditelja u sigurnom okruženju i uvjetima”, rekao je Mataija. Podaci o ukupno stanju sigurnosti cestovnog prometa u osam mjeseci 2019. pokazuju da se na području Hrvatske dogodilo 20.795 prometnih nesreća u kojima je 177 osoba poginulo, dok je 1539 osoba teško ozljeđeno, a 6872 lakše. U usporedbi s prošlom godinom smanjena su sva stradavanja, poginule su 43 osobe manje ili 19,5 posto, dok je 20 posto manje teško ozlijeđenih i 10 posto manje lakše ozljeđenih.Podaci o stradavanju djece od 1994. pokazuju da su pozitivni rezultati postignuti jer je u nesrećama 1994. poginulo 57 djece, a u 2018. troje. No, unatoč tim pomacima unatrag deset godina ipak je previše djece stradalo na cestama – njih 106 je poginulo a 12,445 je ozljeđeno.

Podaci za ovu godinu pokazuju da je u osam mjeseci stradalo 536 u odnosu na 608 lani. Ove godine je poginulo petero djece do 14 godina, a lani ih je poginulo dvoje. Ove godine je veći broj smrtno stradale djece, a manje ozljeđene djece do 14 godina. Iako je ove godine četvoro djece stradalo kao pješaci, a jedno kao putnik ipak, ukupno gledajući najviše nastradale djece, njih čak 60 posto, su djeca putnici u vozilima svojih roditelja, djedova i baka tamo gdje bi trebali biti najsigurniji, kazao je Mataija. Jedan od razloga stradavanja je da djeca nisu bila sigurno smještena u sigurnosnoj sjedalici i nisu bila vezana pojasom, najčešće su sjedila na stražnjem sjedalu, ali između dva prednja sjedišta, upozorio je Mataija, dodavši da su zbog kaznu s 500 povećali na tisuću kuna.

Tradicionalnom edukativno-promidžbenom akcijom "Poštujte naše znakove" policija, radeći s djecom, roditeljima i školama želi doprijeti do odraslih i malih. Učenike prvih razreda uče prometnim znakovima i pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, ukazujući im protom na osnovne opasnosti, a vozače u roditelje senzibiliziramo da budu svjesni opasnosti u prometu i da to promatraju iz dječje perspektive. U sklopu akcije policajci su u školskim zonama pregledali prometnu signalizaciju i zatražili, gdje je to bilo potrebno, da ju se dovede u ispravno stanje. Tijekom rujna policajci će djeci održati kratka predavanja gdje će ih upoznati s temeljnim pravilima sigurnosti u prometu na kojima će im podijeliti reflektirajuće kabanice. Policajci će biti nazočni i na prvim roditeljskim sastancima djece prvašića.

No, uz preventivne policija će provoditi i represivne mjere, pri čemu će kažnjavati vozače nepropisno parkiranih vozila koji zaklanjaju vodljivost djece. „To su u pravilu roditelji koji razmišljaju o sigurnosti svojeg djeteta, ali zaboravljaju da na taj način ugrožavaju drugu djecu”, kazao je Mataija, koji je takve roditelje pozvao da ne parkiraju u zonama škola i pješačkih prijelaza jer se tako smanjuje sigurnost. Osim nepropisnog parkiranja policija će mjeriti brinu u zonama škola i obavljati nadzor autobusa za prijevoz djece. Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin rekao je da od ponedjeljka kreće i kurikularna reforma Škola za život pa je ova godina presudna za sustavu odgoja i obrazovanja. Mijenja se čitava paradigma, moramo prije svega odgojiti djecu da budu sposobni živjeti i savladavati sve izazove, a jedan od osnovnih je sačuvati svoj život i tuđe živote. Naša obaveza je svojim primjerom zaštiti svako dijete i svaki život tako da oni imaju od ponedjeljka svoju rast življenja, učenja i obrazovanja”, kazao je Karin.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2020

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite