Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

29.5.2019

Animafest: Bogati program za djecu i mlade, najvećim dijelom u Kinoteci

Izvor: HINA

ZAGREB, 28. svibnja 2019. (Hina) - Ovogodišnji program za djecu i mlade Animafesta održat će se najvećim dijelom u dvorani Kinoteke prema rasporedu koji će, najavljuju organizatori, biti prilagođen roditeljima, vrtićima i školama.

Program filmova namijenjenih djeci i mladima obuhvaća međunarodno Natjecanje filmova za djecu, Obiteljski program s dugometražnim filmovima i tematskim kratkim selekcijama, radionice optičkih igračaka i animiranog filma za djecu i mlade, predstavu i filmove na otvorenom te besplatne programe smještene u kulturne centre Grada Zagreba.

Međunarodna konkurencija donosi 36 filmova iz 24 zemlje, a odabrala ih je slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, koja ih je razvrstala prema prilagođenosti četirima dobnim kategorijama.

"Odabrani su filmovi svaki za sebe iznimni po sadržaju, porukama, likovnom izrazu i tehnici animacije. Iako prilagođeni djeci, to su i dalje filmovi umjetničke animacije, kakve djeca ne mogu vidjeti u televizijskim programima ili na standardnom kinorepertoaru", ističu s Animafesta.

Program za predškolsku djecu (4 – 7 godina) prikazuje filmove o čuđenju i prijateljstvu, a donosi i dva nova hrvatska filma – Toofa & Poofa Denisa Alentija i Kuc-kuc Ivane Guljašević – kao i novu epizodu serijala Kolje Sakside Koyaa – Neuhvatljivi papir.

Filmovi programa za mlađe školarce (7 – 10 godina) pokazuju da je dobrota uvijek bolja kad se dijeli i da su pravi prijatelji najbolje društvo, a sve priče prate vječna pitanja: tko sam, koliko sam snažan i koliko brzo rastem, zašto sam ponekad drukčiji.

Tu su još i programi za starije školarce (10 – 14 godina) te za mlade (14+) koji donose najvažnije teme mladosti: pitanja o životu, smislu i sreći.

Djeca u pratnji roditelja moći će pratiti Obiteljski program od tri tematska bloka kratkometražnih filmova, dva dugometražna filma, izbora najboljih crtića s devetog festivala VAFI te predstave Ježeva kućica i filma Ježeva kuća u Ljetnom kinu Gradec, nakon kojih se održava Animacikl.

Među ostalim, Obiteljski program nudi i francuski dugometražni film Kućica za ptice (r. Célia Rivière) uz naraciju uživo glumca Filipa Riđičkog te švedski film sinkroniziran na hrvatski, detektivsku avanturu za djecu Gordon i Paddy (r. Linda Hambäck).

Radionice animiranog filma održat će se u Medijateci Francuskog instituta, a među njima je i ona koja će djecu upoznati s optičkim igračkama pod vodstvom animatorice Antonije Veljačić, koja će voditi i tjednu radionicu animiranog filma "Animiraj!“ za koju se prethodno potrebno prijaviti na adresu radionice@institutfrancais.hr.

Program Animafest u Vašem kvartu koji, radi približavanja animacije većem broju, djece dovodi besplatne projekcije iz programa festivala u kulturne centre zagrebačkih četvrti - u KUC Travno, Narodnom sveučilištu Dubrava, Narodnom sveučilištu Sesvete, Centru za kulturu i informacije Maksimir, Centru za kulturu Trešnjevka i Kulturnom centru Peščenica.

Prikazivat će se dugometražni  francuski film Benjamina Rennera, film Veliki Zli Lisac i druge priče, dobitnik Animafestove Nagrade publike 2018., a ulaz na sve programe u kulturnim centrima Grada Zagreba je besplatan.Animafest i 2019. u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost s projekcijama i razgovorima s autorima gostuje i na pedijatrijskim odjelima više zagrebačkih bolnica.

Pojedinačne ulaznice Programa za djecu i mlade koštaju 25 kuna, a obiteljske iskaznice, koje omogućuju ulaz na sve projekcije Programa za djecu i mlade, dostupne su u dva modela: 1+1 (jedna odrasla osoba i jedno dijete) za 100 kuna te 1+2 (jedna odrasla osoba i dvoje djece) za 150 kuna.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite