Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

10.5.2019

Pravobraniteljica za djecu pozvala izborne kandidate da postanu Prvaci prava djece

Izvor: HINA

ZAGREB, 10. svibnja 2019. (Hina) - Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u petak je Državnom izbornom povjerenstvu uputila poziv za sve hrvatske kandidate na predstojećim izborima za Europski parlament da u svome budućem radu zastupaju dječja prava te da i formalno postanu Prvaci prava djece. 

Ured pravobraniteljice napominje da je na međunarodnoj razini u tijeku koalicijska kampanja "Glasaj za djecu" (Vote for Children) kojoj se i on pridružio, a u kojoj sudjeluje niz međunarodnih organizacija za zaštitu prava i interesa djece, poput Eurochilda, Save the Children, Terre des Hommes, UNICEF-a. 

Kampanja se zalaže da pitanja od interesa za djecu budu prioritet u izbornim programima budućih članova Europskog parlamenta, te poziva kandidate da postanu borci za dječja prava, odnosno Prvaci prava djeteta (Child Rights Champion). U sklopu kampanje ističe se kako se djeca u Europi i svijetu suočavaju s brojnim ugrozama, poput siromaštva, socijalne isključenosti, diskriminacije i nasilja.

Približno 100 milijuna djece živi u Europskoj uniji u kojoj danas, zbog raznih razloga, sve više ljudi postaje zabrinuto za budućnost mladih naraštaja.Više od 25 milijuna djece u EU u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti Više od 25 milijuna djece u EU živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a osobito su, tvrdi pravobraniteljica, ugrožena djeca migranata i izbjeglica, stotine tisuća djece još je uvijek smješteno u institucijama, umjesto da žive u obiteljskom okruženju, djecu u Europi prijete i klimatske promjene. 

Trebamo Europu koja se brine o svakom djetetu, poručili su članovi inicijative "Glasaj za djecu", ističući da su europski izbori prilika da Europski parlament postane globalni pobornik prava djeteta. Pravobraniteljica za djecu zajedno s njima pozvala je hrvatske kandidate da se opredijele za to da će kao europarlamentarci pridonijeti prekidanju kruga siromaštva, nejednakosti i sukoba koji onemogućuju djeci da postignu pune potencijale, da se ulaže u djecu u i izvan Europe, da se sluša glas djece i uključi ih se u donošenje odluka koje utječu na njih, da se u EU parlamentu djeluje u skladu s iskazanim mišljenjima djece. 

Više podataka o područjima prioriteta i sedam ključnih zahtjeva kampanje za buduće članove Europskog parlamenta dostupno je u letku na mrežnoj stranici: www.childrightsmanifesto.eu.

Ponovno uspostaviti Međuskupinu Europskog parlamenta za prava djece 

Među ključnim zahtjevima je i ponovno uspostavljanje Međuskupine Europskog parlamenta za prava djece, pa pravobraniteljica poziva hrvatske parlamentarce da se uključe u rad toga tijela. Potpisom na kraju letka ili prijavom na stranici www.childrightsmanifesto.eu kandidati šalju jasnu poruku da se kao budući članovi Europskog parlamenta opredjeljuju da će se brinuti o djeci i ostvarivanju njihovih prava.

Popis Prvaka prava djece u EU parlamentu bit će na toj stranici i javno dostupan, priopćio je Ured pravobraniteljice za djecu. Organizatore političkih skupova i kandidate pravobraniteljica je pozvala da vode računa o pravima djece tijekom izborne kampanje te da izbjegnu situacije u kojima bi se djecu iskorištavalo u svrhu političke promidžbe. "Djeca ne trebaju biti iskorištavana kao 'ukras' na skupovima ni na plakatima političara, ali političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima”, zaključuje pravobraniteljica.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite