Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

27.2.2019

Predstavljen EU-projekt "Znanjem do prava"; nositelj Sindikat Preporod

Izvor: HINA

ZAGREB, 26. veljače 2019. (Hina) - Sindikat Preporod nositelj je EU projekta "Znanjem do prava", predstavljenoga u utorak na konferenciji za novinare u hotelu Panorami, čime je ujedno počela je i njegova provedba jer je slijedio stručni skup, prvi u nizu od 32 skupa predviđenih u sklopu edukacijskoga dijela projekta.

Sindikat Preporod (Sindikat zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod) potpisao je 27. listopada prošle godine ugovor o provedbi EU-projekta "Znanjem do prava", koji financira Europski socijalni fond (ESF) u sklopu Operativnoga programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020." i poziva "Jačanje socijalnoga dijaloga - faza III.".

Projekt je vrijedan više od milijun i 400 tisuća kuna. Partneri Sindikata Preporod u provedbi projekta su Međimurska županija, Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola (HUROŠ), Radnički sindikat Hrvatskoga mirovinskog osiguranja i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu.

Edukaciju će proći oko 600 članova sindikata, odnosno deset posto članstva

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić objasnio je da se projekt sastoji od dva dijela - istraživačkoga i edukacijskoga.Tako će u prvome dijelu biti osmišljeno i provedeno istraživanje među učenicima završnih razreda srednjih škola, a bit će uključene 53 ili 54 srednje škole, kako bi se stekao uvid u to što učenici znaju o ukupnoj problematici svijeta rada, zapošljavanju, pravima iz radnog odnosa i sindikatima.

Na prijavi projekta radili su oko godinu i pol, a  njihov je projekt prihvaćen 'od prve'. Nakon provedenog istraživanja rezultati će biti predstavljeni na okruglom stolu, a 'kruna' istraživačkoga dijela bit će brošura koja bi, rekao je Stipić, trebala učenike uputiti u to što ih 'čeka kada dobiju posao' koji će, nada se predsjednik Preporoda, pronaći u Hrvatskoj, a ne u Irskoj.

Stipić je najavio kako će to biti i prilika da se Sindikat Preporod prvi put obratiti budućim članovima prije no što nađu posao. Posebice ga raduje činjenica što će u edukacijskome dijelu projekta na dvodnevnim stručnim skupovima povjerenici i članovi sindikati stjecati nova znanja na području sindikalnoga djelovanja, zaštite na radu te vođenja i upravljanja školskim ustanovama.

Bit će organizirana 32 stručna skupova tijekom godinu i dva do tri mjeseca trajanja projekta, na kojima će predavači biti profesori radnoga prava, ravnatelji školskih ustanova, dužnosnici i službenici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Međimurske županije.

Na skupovima predviđenim za članove sindikata, koji su ujedno i članovi školskog odbora u svojim ustanovama, sudionicama i sudionicima stručnih skupova predstavila bi se iskustva osnivača s obzirom na problematiku upravljanja školama i problematiku financiranja školskih ustanova.

Samo dobro educiran povjerenik može učinkovito braniti sindikalno pravo

Edukacija je posebno važna jer, ocijenio je Stipić, samo dobro educiran sindikalni povjerenik može učinkovito braniti sindikalno pravo, pa je cilj projekta da najprije povjerenici, a onda i članovi, steknu nova znanja kako bi kvalitetnije štitii prava svojih članova.Istaknuo je kako će to biti prvi put u 25 godina postojanja školskog sindikata Preporod da se tako široko ulaže u jačanje kompetencija članova sindikata jer su do sada, podsjetio je, uza sav trud uspjeli organizirati tek jednom godišnje višednevno savjetovanje i to isključivo za povjerenice i povjerenike.

Rekao je kako će, zahvaljujući ovome EU-projektu, gotovo desetina članova Sindikata Preporod prvi put proći edukaciju i to diljem Hrvatske.  Predsjednica Radničkoga sindikata Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Višnja Stanišić napomenula je kako će nekome možda biti neobično što je taj sindikat partner u projektu jednom školskom sindikatu. Objasnila je kako je cilj njihova sudjelovanja da se napravi mali vodič s koracima koje treba učiniti kako bismo 'stigli' do mirovine, te sa savjetima koji bi trebali pomoći da odemo u morovinu onda kada je to za nas najpovoljnije.

Predsjednik HUROŠ-a Nikica Mihaljević rekao je kako su se odazvali suradnji svjesni da trebaju partnerski surađivati sa sindikatima. Osim toga, ocijenio je, upravljanje i rukovođenje u hrvatskim školama je prilično nesređeno, a sve zakonske izmjene i promjene koje su se dogodile, išle su na štetu ravnatelja. Dodao je kako je istina da Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije, donesena 2014., govori da se upravljanje i rukovođenje profesionalizira i licencira, no to do danas nije napravljeno, iako je izrađen standard zanimanja o kvalifikacija, ali tu se i stalo.

S tim u vezi, Mihaljević očekuje da će se u ovoj godini, kako je to i predviđeno Akcijskim planom Vlade Republike Hrvatske, taj posao nastaviti. A posao su nastavili i okupljeni sudionici projekta koji će u samo tri radna dana 'odraditi' dva stručna skupa, a tema će im biti psihosocijalni čimbenici u radu u školi. 

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite