Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

27.3.2018

Nagrade osnovnoškolcima za viđenje budućnosti Hrvatske kroz literarne i likovne radove

Izvor: HINA

ZAGREB, 26. ožujka 2018. (Hina), Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu u ponedjeljak su uručene nagrade hrvatskim osnovnoškolcima, koji su svojim likovnim i literarnim radovima pokazali kako vide hrvatsku budućnost i pobjedili na natječaju "Hrvatska kakvu želimo", kojeg je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

Predvorje NSK bilo je u ponedjeljak mjesto susreta i slavlja 450 osnovnoškolaca, njihovih roditelja i nastavnika iz cijele Hrvatske koji su pljeskom popratili i dvanaestoro učenica i učenika čiji su radovi na nacionalnoj razini proglašeni najboljima u četiri kategorije - najbolji likovni radovi od prvoga do četvrtoga razreda, te od petoga do osmoga razreda i najbolji literarni radovi također u dvije kategorije, odnosno od prvoga do četvrtoga razreda te od petoga do osmoga razreda. 

Nagradni natječaj za dječje literarne i likovne radove na temu "Hrvatska kakvu želimo" organiziralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, proveden je na školskoj, županijskoj i nacionalnoj razini, sudjelovale su 222 škole diljem Hrvatske, a učenici tih škola opisali su i nacrtali Hrvatsku u kojoj bi željeli živjeti 2030. godine. 

Svoju kreativnost iskazali su radovima o jednoj od sedam tema koje su im bile ponuđene - zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, hrana i bio-ekonomija, digitalno društvo, te turizam i kreativno društvo.

U  provedbi natječaja sudjelovali su i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje te regionalni koordiantori iz svih hrvatskih županija.     

Četvero prvonagrađenih predstavili svoje vizije budućnosti Hrvatske

Jakov David Vuković, učenik 1. razreda Osnovne škole (OŠ) Mahično u Karlovcu i Elizabeta Brozović, učenica 6. razreda Prve OŠ Ogulin laureati su prve nagrade za najbolje literarne radove, a Dora Satinović, učenica 3. razreda Katoličke osnovne škole u Požegi i Iskra Majsec iz OŠ Bogumila Tonija iz Samobora dobitnice su prve nagrade za likovne radove. 

Prvonagrađeni su pročitali svoje radove i predstavili svoje likovne radove, koji su svi prožeti vizijama sretne i radosne Hrvatske pune ljubavi i međusobnoga poštovanja njezinih građana, brige za okoliš, zemlje koja koristi obnovljivu energiju, čiji se građani zdravo hrane i vole prirodu, zemlje naprednih tehnologija, znanosti i kulture i istinskoga poštovanja svakoga pojedinca.

Druge nagrade u kategoriji likovnih radova dobile su Vida Kolednjak, učenica 2. razreda OŠ Donji Kneginec i Andrijana Satinović, učenica 5. razreda OŠ Markovac iz Vrbove, a drugonagrađeni u kategoriji literarnih radova su Evan Matiša, učenik 2. razreda OŠ Virje i Jana Ešegović, učenica 6. razreda OŠ Bartola Kašića iz Vinkovaca. 

Treće nagrađeni u kategoriji literarnih radova su Šime Marelić, učenik 4. razreda OŠ Ražanac i  Roko Šoić, učenik OŠ "Bogumil Toni" iz Samobora, a u kategoriji likovnig  radova treću nagradu dobili su Lana Škorić, učenica 1. razreda OŠ "Zrinski i Frankopani" iz Otočca i Mate Borbaš, učenik 8. razreda OŠ "Miroslav Krleža" iz Čepina. 

Nagrade nisu primili samo "nacionalni pobjednici" kojima je čestitala i uručila im nagrade ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, već i učenici nagrađeni na školskim i županijskim razinama.  Nazočni su mogli razgledati i prigodnu izložbu radova nacionalnih pobjednika.

Žalac: Mladima trebamo osigurati temelje da ostvare Hrvatsku kakvu žele

Kao organizatorica događanja i izaslanica predsjednika Vlade, ministrica Žalac istaknula je "kako su nam učenice i učenici osnovnih škola pokazali u kakvoj Hrvatskoj žele živjeti, pridonijeli su stvaranju vizije budućnosti Hrvatske koja je definitivno u njihovim rukama, a na nama je da im budemo oslonac i osiguramo sve potrebne temelje kako bi naši najmlađi doista živjeli u Hrvatskoj kakvu danas sanjaju".

Napomenula je kako vjeruje da su nagrade i poticaj učenicama i učenicima da nastave sanjati Hrvatsku kakvu žele jer će upravo oni biti punoljetni 2030. Pozvala je sve okupljene da se i oni uključe i pošalju svoje vizije Hrvatske 2030. godine putem službene web stranice www.hrvatska2030hr.

Uz napomenu kako je Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. dokument koji će odrediti kvalitetu života današnjih i budućih generacija u Hrvatskoj, Žalac je istaknula kako je to jedinstveni dokument koji će 'ukinuti' brojne dosadašnje strateške dokumente i iz "šume tih dokumenata" doista razlučiti nacionalnu razvojnu strategiju.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2020

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite