Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

23.3.2018

OŠ Rovišće dobila učionicu budućnosti

Izvor: RSS Izvori

ZAGREB, 23. ožujka 2018. (CARNet), Učionica budućnosti otvorena je u osnovnoj školi Rovišće, u istoimenom mjestu pored Bjelovara, zahvaljujući zajedničkoj akciji Microsofta Hrvatska, Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET i Storm Computersa, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zajedničkim naporima OŠ Rovišće dobila je digitalnu učionicu opremljenu vrhunskom tehnologijom; Učionica je opremljena s 30 tableta s tipkovnicom, jednom pametnom pločom te bežičnom mrežnom opremom.

Navedena učionica opremljena je modernom tehnologijom koja će učenike bolje pripremiti za suvremene poslove i izazove koji ih očekuju u 21. stoljeću. Osnovnoškolcima će tijekom nastave na raspolaganju biti 30 računala s tipkovnicom, dok će se u učionici nalaziti još pametna ploča, bežična mrežna oprema i kolica za pohranu i punjenje računala. Svim učenicima i nastavnicima bit će dostupan i Office 365 za škole, set korisnih alata čija je inačica namijenjena obrazovnom sektoru u potpunosti besplatna za sve nastavnike i učenike u Hrvatskoj. Ona uključuje elektroničku poštu s 50 GB prostora za pohranu po korisniku, Lync softver za komunikaciju, zajedničko korištenje datoteka unutar usluge OneDrive s 1 TB prostora po korisniku, Office Online koji uključuje korištenje programa Word, Excel, PowerPoint i OneNote putem web preglednika, Teams, zaštitu od neželjene pošte i zlonamjernog softvera te podršku zajednice putem telefona.

Među ovim alatima vrijedi posebno istaknuti OneNote i Teams. OneNote bi se najlakše mogao opisati kao zamjena za sve nastavničke i učeničke bilježnice, koja osim mogućnosti zapisivanja bilješki rukopisom ili tipkovnicom nudi i niz drugih opcija koje su obično dostupne korištenjem različitih računalnih programa. OneNote omogućuje učenicima da se bolje organiziraju, istražuju i međusobno surađuju. S obzirom da je u njemu moguće pregledavati dokumente, slike, dijagrame, tablice, video zapise i razne druge formate, nastavnicima omogućuje kreiranje multimedijalnih i interaktivnih lekcija. Dostupan je s različitih uređaja računala, tableta ili mobitela.

„Digitalna transformacija tvrtki stvara preduvjete za učinkovitiju ekonomiju, a digitalna transformacija obrazovanja priprema mlade za budućnost. Drago mi je da smo s partnerima sudjelovali u ovoj akciji, šestoj po redu u kojoj smo nekoj hrvatskoj školi stvorili preduvjete za odlično informatičko obrazovanje mladih. Ulaganje u znanje mladih najbolja je investicija u budućnost,“ rekla je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

Teams je alat koji omogućuje komunikaciju, suradnju, kritičko razmišljanje i razvijanje vještina. Komunikacija preko Teamsa učenicima omogućava da, neovisno o lokaciji, surađuju s kolegama, komuniciraju s nastavnicima ili prate predavanje gosta predavača, a sve u sigurnom okruženju učinkovitom za učenje.

Djeca koja su trenutno u osnovnim školama odrasla su uz računala, pametne telefone, ekrane osjetljive na dodir i druga tehnološka dostignuća koja jednostavno i spontano koriste, s obzirom da su oduvijek okruženi njima. Iz tog razloga lako ih prihvaćaju i koriste. Cilj učionice budućnosti je korištenjem navedenih alata iskoristiti sve prednosti suvremene tehnologije i potaknuti interaktivnu nastavu na kojoj učenici međusobno i s nastavnikom mogu dijeliti nastavne aktivnosti, provjeravati svoje znanje testovima, pretraživati informacije na internetu te sudjelovati u raznim aktivnostima koje potiču kritičko mišljenje i istraživanje.

Uvođenjem suvremenih alata profitiraju i nastavnici, jer na jednostavan način s učenicima mogu podijeliti informacije i nastavne materijale putem pametnog ekrana ili izravno na učenička tablet računala, imati trenutan uvid u učeničko praćenje pojedinog predavanja ili aktivnosti, a mogu i provjeriti njihovo razumijevanje kroz kratke kvizove znanja, ankete ili raspravu.

„Gotovo 90 posto poslova u suvremenom društvu zahtijeva određenu razinu digitalnih vještina i kompetencija, a obrazovni sustav ima ključnu ulogu u pripremi mladih za uspješno sudjelovanje u društvu i na tržištu rada. Drago nam je što zajedno s Microsoftom imamo priliku osigurati bolje uvjete za rad nastavnicima i korištenje prednosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija u povećavanju kvalitete obrazovanja“, naglasio je Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a.

Ponosni smo što je Osnovna škola Rovišće među prvim osnovnim školama u Hrvatskoj koja je realizirala projekt pametne učionice. I učenici i učitelji s oduševljenjem su prihvatili ovaj projekt. Naši učenici nas nadahnjuju svojom znatiželjom i željom za znanjem. Sretni smo što u ovom projektu vidimo izvrstan potencijal za podizanje letvice izvrsnosti u osnovnoškolskoj naobrazbi koji će značajno pomoći našoj djeci da budu uspješnija i u budućem srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju. U suradnji s nastavnicima i partnerskom tvrtkom zajedničkim snagama izrađivat će se digitalni nastavni materijali, prilagođeni hrvatskom obrazovnom procesu i jeziku. Veliko hvala svima koji su omogućili realizaciju ovog projekta“ – rekla je Blanka Klemić, ravnateljica OŠ Rovišće.

Za hardverski dio posla u projektu opremanja učionice budućnosti bio je zadužen Storm Computers – iskusni implementator sličnih rješenja koji je prepoznao važnost digitalizacije u obrazovanju. Dodatnu podršku Storm Computers pruža kroz edukaciju nastavnika, kako bi uvidjeli brojne prednosti suvremenog načina obrazovanja i lakše ovladali njime.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2020

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite