Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

2.3.2018

Split: Međunarodna konferencija "Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima"

Izvor: HINA

SPLIT, 1. ožujka 2018. (Hina), Međunarodna konferencija "Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima", na kojoj će se tri dana raspravljati o unaprjeđenju razvoja darovite djece i učenika, otvorena je u četvrtak navečer u Splitu. 

Konferencija se održava u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije, a suorganizatori su Agencija za odgoj i obrazovanje i Veleposlanstvo Izraela u Hrvatskoj. Otvarajući konferenciju, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je istaknuo kako su mu poticaj za organizaciju dali veleposlanica Zina Kalay Kleitman te njegov posjet Izraelu u listopadu prošle godine, kad se uvjerio s koliko se pozornost u toj zemlji pristupa darovitoj djeci čijim se razvojem unaprjeđuju i centri izvrsnosti u Izraelu, za koje je ocijenio da su najbolji u svijetu.  

"Primijetio sam da se u pristupu darovitoj djeci u Izraelu izvrsnost gradi na tri stupa: ljubavi prema domovini, preuzimanju odgovornosti mladih i povjerenju u mlade", istaknuo je Boban.  Po njegovim riječima, trenutačno su u Splitsko-dalmatinskoj županiji tri centra izvrsnosti s 313 djece.  "Nastavit ćemo razvijati svoje centre izvrsnosti i cilj nam je da kroz njih dođemo do tisuću darovite djece u Splitsko-dalmatinskoj županiji", rekao je Boban.  

Najavio je kako će se napraviti i registar darovite djece u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji može poslužiti kao baza podataka vodstvu splitskog Sveučilišta za njihovo daljnje školovanje. "Taj će registar darovite djece moći poslužiti i privatnom sektoru, to jest poslodavcima da imaju saznanja s kakvom se darovitošću mladih može računati i na tržištu rada", dodao je Boban.  

Konzulica pri Veleposlanstvu Izraela u Hrvatskoj Irit Shneor istaknula je kako razvoj mladih darovitih i njihovo uključivanje u istraživački rad imaju dugu tradiciju u Izraelu. "Naš obrazovni sustav doveo nas je do visoke razine društvenoga i ekonomskog razvoja Izraela", rekla je Shneor, dodajući kako je Izrael dosad dao 11 nobelovaca te da je to država s najviše inženjera po stanovniku.  

"Naša poduzeća također pridonose razvoju istraživanja u koja su uključeni mladi", rekla je Shneor.  Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj istaknula je kako su u proračunu za ovu godinu predviđena dva milijuna kuna za aktivnosti s darovitom djecom. Po njezinim riječima, u pripremi cjelokupne kurikularne reforme je pripremljen i dokument o osnovama za rad s djecom, to jest učenicima, koji će biti u eksperimentalnoj primjeni u rujnu ove godine.

"Nadam se da ćete nam se pridružiti u našem eksperimentalnom programu 'Škola za život' i pokazati kako se s promjenama u sustavu obrazovanja može dodatno usmjeravati i darovitu djecu", rekla je Kralj. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković istaknula je kako su takve konferencije iznimno važne za razvoj nadarene djece a pomoćnik ravnatelja CARNET-a Ivan Šabić istaknuo je kako CARNET sudjeluje u pilot-projektu e-škole, to jest,  uspostavi sustava "digitalno zrelih škola."  

"Ovaj projekt vrijedi 40 milijuna eura, financiran je iz europskih fondova i važan je iskorak prema školama u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Šabić, dodajući da je CARNET angažiran i na provedbi projekta ProMikro koji je u skladu s ciljem Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Ministarstva znanosti i obrazovanja.

"Prošle  je godine čak 86 posto osnovnih škola u Hrvatskoj pokazalo zanimanje za projekt ProMikro, a dosad smo podijelili više od 40.000 mikroračunala šestim razredima osnovnih škola", rekao je Šabić. Dodao je kako CARNET daruje jedno mikroračunalo svakom sudioniku konferencije.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2020

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite