Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

31.1.2018

Skup o poučavanju i učenju o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti održava se u Dubrovniku

Izvor: HINA

DUBROVNIK, 30. siječnja 2018. (Hina), Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja, u Dubrovniku se od 29. siječnja do 1. veljače održava državni stručni skup 'Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti', namijenjen učiteljima i nastavnicima povijesti, vjeronauka, etike, hrvatskog i stranih jezika, sociologije, filozofije i psihologije, a u radu skupa sudjeluju i stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Stručni skup pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i međunarodnim organizacijama koje se bave poučavanjem, istraživanjem i sjećanjem na holokaust Yad Vashemom iz Izraela te muzejom i dokumentacijskim centrom Mémorial de la Shoah iz Francuske.

Voditeljica skupa Loranda Miletić iz Agencije za odgoj i obrazovanje istaknula je kako je riječ o petnaestom stručnom skupu zaredom, otkad je 2003. godine u Ministarstvu prosvjete i obrazovanja donesena odluka da se u hrvatskim školama i obrazovnim institucijama obilježava Dan sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti.

"Tada se počelo raditi na promociji poučavanja o holokaustu u hrvatskim školama. Skup nije primarno namijenjen povjesničarima, koji sudjeluju u velikom broju, nego i nastavnicima drugih predmeta kroz koje se može interdisciplinarno poučavati i učiti o holokaustu. Paralelno s tim stručnim usavršavanjem razvijali smo suradnju s međunarodnim organizacijama pa tako danas naši nastavnici imaju mogućnost stručnog usavršavanja u inozemstvu, od jednotjednih edukacija u Yad Vashemu u Izraelu i Mémorial de la Shoa u Parizu, četiri stipendije Veleposlanstva SAD-a za posjet Muzeju holokausta u Washingtonu te institucijama koje proučavaju povijest holokausta u New Yorku. Sudjelujemo i u inicijativama Kuće Anne Frank, Ureda OSCE-a za ljudska prava i demokratsko građanstvo. U okviru Vijeća Europe naši su nastavnici sudjelovali u izradi primjera dobre prakse nastavnih jedinica", rekla je Miletić.

Dodala je kako nastavnici koji prođu sve edukacije postaju predavači i voditelji radionica na nacionalnim seminarima 'kao rezultat sinergije ulaganja u kadar te onog što kadar kasnije vraća kroz suradnju na našim stručnim skupovima'. Podsjetila je kako je 2006. godine tema holokausta unesena kao obavezna za poučavanje u svim udžbenicima povijesti. "Nastavnici koji prođu ovu edukaciju puno lakše se u razredu nose s temom poučavanja o holokaustu, jer su emocionalno pripremljeni te osposobljeni s dodatnim stručnim znanjima i vještinama za poučavanje te teme. Zato im je lakše nositi se s poučavanjem teme, a ponekad i s neprimjerenim reakcijama učenika. Općenito učenici reagiraju pozitivno, jer su to osjetljive teme, a odabiru se primjeri s pričama svjedoka koji su holokaust preživjeli u njihovoj dobi. Kroz priče preživjelih djeca se lakše povežu i razumiju, ako je moguće uopće pojmiti katastrofu takvih dimenzija", objasnila je Miletić.

"U petnaest godina se puno toga promijenilo i zabilježen je velik napredak. U skladu s tim je otvoren studij za judaistiku na Filozoskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao i posebni kolegiji o povijesti holokausta ili na primjer u Splitu u okviru metodike nastave povijesti postoji kolegij koji obrađuje i povijest holokausta. Prije 2003. godine ništa od toga nije bilo", izjavila je Miletić.

Sudionici skupa kroz plenarna predavanja, izlaganja, radionice i tematske rasprave raspravljaju i uče o povijesnom kontekstu i pristupu poučavanju o ovoj zahtjevnoj temi, odnosno kako poučavati učenike o holokaustu te što kod učenika treba poticati, a koje pristupe izbjegavati kad se s učenicima obrađuju teške i zahtjevne teme. Dio skupa posvećen je primjerima iz prakse, gdje učitelji i učenici kroz izlaganja i radionice predstavljaju svoj rad na temu poučavanja o holokaustu i obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Predavači na skupu su Richelle Budd Caplan (Yad Vashem, Jeruzalem), Tal Bruttmann (Memorijalni centar Shoah, Pariz), Ivo Goldstein, Goran Hutinec, Snježana Koren, Damir Agičić (Filozofski fakultet u Zagrebu), Edward Serotta (Centropa), Vesna Miović (Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku ), profesor savjetnik Valerija Turk-Presečki i učenik Karlo Horvat (Gimnazija Daruvar), viša savjetnica Loranda Miletić te Milivoj Dretar.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2020

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite