Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

26.1.2018

Predsjednica Grabar Kitarović u Bedekovčini: Iz škola tebaju izlaziti kompetentni, stručni i zapošljivi mladi ljudi

Izvor: HINA

BEDEKOVČINA, 26. siječnja 2018. (Hina), Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetila Srednju školu u Bedekovčini te poručila da je važno reformirati obrazovanje kako bi iz škola izlazili kompetentni, stručni i zapošljivi mladi ljudi koji će zarađivati solidne plaće za solidan život u vlastitim sredinama i vlastitoj domovini.

Predsjednica je ocijenila da obrazova reforma ide u pravom smjeru te se složila s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja Vladom Prskalom da "treba trčati" kako bi Hrvatska uhvatila korak s modernim, razvijenim zemljama čije obrazovanje je riješeno tako da odgovara tržištima rada.

Ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj izvijestila je da se učenici u toj školi obrazuju za zanimanja vezana uz medicinu, graditeljstvo i poljoprivredu."U zadnje je vrijeme poseban naglasak upravo na poljoprivredi, na važnosti primjene novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Učenici bi osnivanjem Centra kompetencija sigurno dobili još bolje mogućnosti i nova znanja, nove tehnologije", rekla je ravnateljica, a Prskalo je potvrdio da se ide u tom smjeru."Čekamo da zakon prođe drugo čitanje u Saboru, da bismo pokrenuli osnivanje centara kompetentnosti.

Ponudit ćemo svim osnivačima, svim školama da se kandidiraju i da u vrlo kratkom vremenu strukovno obrazovanje pomaknu na višu razinu", poručio je Prskalo.Predsjednica Grabar Kitarović obišla je srednjoškolske plastenike, poligone za praktičnu nastavu, vinograde, voćnjake i klijeti, razgovarala s profesorima i učenicima o strukovnom obrazovanju i centrima kompetentnosti te istaknula važnost praktične nastave i pripreme učenika za posao kad izađu iz škole.Učenici medicinske struke zanimali su se za angažman medicinskog osoblja u mirovnim misijama u kojima sudjeluje i Hrvatska.

Grabar Kitarović odgovorila im je da će medicinska zanimanja preživjeti robotizaciju zbog ljudske brige koja se ne može zamijeniti, a koja se, i fizička i psihička, pruža hrvatskim vojnicima u misijama.

Dodala je da se takva briga treba pružati i braniteljskoj populaciji u domovini. Učenici poljoprivredne struke pitali su može li se u Hrvatskoj smanjiti uvoz i povećati domaća proizvodnja hrane. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak odgovorio im je kako jedan od poteza može biti i uvođenje hrvatskih proizvoda kao zdravog i kvalitetnog obroka u škole i druge javne ustanove.

S predsjednicom je u Bedekovčini bio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je naglasio da se ulaganjima u razvoj zdravstvenog turizma otvaraju nova radna mjesta za nove generacije.

"S obzirom na tradiciju i kvalitetu koju imamo, sigurno možemo biti lideri u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj, ali je potrebno napraviti neke sitne izmjene zakona", rekao je Kolar te dodao kako treba omogućiti da se i takvi projekti mogu financirati iz EU fondova.

Predsjednica Grabar Kitarović u Gornjoj Stubici položila je cvijeće ispred spomenika vojnom pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfu Perešinu te prisustvovala potpisivanju Ugovora o sufinanciranju izgradnje Spomen-kuće Rudolfa Perešina, a potom u Donjoj Stubici obišla tvrtku "Frassinox Božić" d.o.o.

Treći i završni dan radnog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je privremeno bio izmješten njezin Ured, nastavlja u Mariji Bistrici susretom s predstavnicima OPG-ova i posjetom Nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke. Boravak u Krapinsko-zagorskoj županiji završit će druženjem s građanima u općinama Konjščina i Mihovljan te posjetom Muzeju neandertalaca u Krapini.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2020

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite