Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

16.1.2018

Objavljen javni natječaj za izbor Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme

Izvor: HINA

ZAGREB, 15. siječnja 2018. (Hina), Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na prijedlog Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti objavilo je u ponedjeljak javni natječaj za izbor kandidata za voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme kojoj će temeljna zadaća biti "inoviranje i osuvremenjivanje Nacionalnoga okvirnog kurikuluma i usklađivanje različitih dokumenata obrazovne politike".

Uz voditelja ERS-a, natječajem se na dvije godine bira 12 stručnjaka u četiri kategorije - po jednog stručnjaka za odgoj i obrazovanje u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, osnovnoj školi u razrednoj nastavi, osnovnoj školi u predmetnoj nastavi, gimnaziji, strukovnoj te umjetničkoj školi, jednog stručnjaka iz nastavničkih studija i po dva stručnjaka iz područja prirodnih, tehničkih, biotehničkih znanosti ili biomedicine te područja društvenih, humanističkih znanosti, interdisciplinarnog ili umjetničkog područja, kao i jednog stručnjaka iz polja pedagogije.

Kandidati za članove Ekspertne radne skupine s područja obrazovanja moraju imati najmanje desetogodišnje iskustvo stečeno radom u nastavi ili na odgojno-obrazovnim poslovima ili na radnome mjestu stručnoga suradnika ili upravljanjem odgojno-obrazovnim ustanovama na razini obrazovanja za koju se prijavljuje (radno iskustvo na istoj razini, ali na različitim radnim mjestima može se kumulirati), završen sveučilišni diplomski studij ili integrirani sveučilišni preddiplomski i diplomski studij ili studij kojim se stjecala kvalifikacija koja je posebnim propisima izjednačena s kvalifikacijom magistra struke, a dodatno se vrednuje izbor u zvanje mentora, odnosno savjetnika.

Za područje nastavničkih studija kandidati moraju imati najmanje desetogodišnje iskustvo stečeno radom u nastavi na studijskim programima koji obrazuju učitelje odnosno nastavnike i izbor u znanstveno-nastavno zvanje, a dodatno se vrednuje iskustvo u metodici nastave (publicirani radovi i nositeljstvo kolegija metodike nastavnoga predmeta).

Kandidati za područja prirodnih, tehničkih, biotehničkih znanosti ili biomedicine odnosno područja društvenih, humanističkih znanosti, interdisciplinarnog ili umjetničkog područja trebaju imati najmanje desetogodišnje iskustvo stečeno radom u znanosti ili u nastavi u visokom obrazovanju i izbor u znanstveno zvanje ili znanstveno-nastavno zvanje, a dodatno se vrednuju znanstveni radovi iz područja razvoja kurikuluma.

Kandidati s područja pedagogije moraju imati najmanje desetogodišnje iskustvo stečeno radom u znanosti ili u nastavi u visokom obrazovanju i izbor u znanstveno zvanje ili znanstveno-nastavno zvanje u polju pedagogije, a dodatno se vrednuju znanstveni radovi iz područja pedagogije, odgoja i obrazovanja i metodike.

Za sve četiri kategorije dodatno se vrednuju nagrade i priznanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, zaduženja i položaji u ustanovi, znanstveni i stručni radovi, voditeljstvo i sudjelovanje u nacionalnim i međunarodnim projektima, članstva (imenovanja i izbori) u međunarodnim i nacionalnim stručnim tijelima i povjerenstvima te rad na projektima razvoja kurikuluma.

Kandidati za voditelja ERS-a dužni su ispunjavati uvjete iz barem jedne od kategorija te moraju imati i iskustvo u vođenju projektnih timova i upravljanju projektima u odgoju i obrazovanju. Trebaju priložiti i pregledni rad o potrebama razvoja sustava odgoja i obrazovanja te plan rada Ekspertne radne skupine za dvije godine (do 10 stranica). Izbor voditelja uključivat će i intervju vezano uz pregledni rad i plan rada.

Prijave kandidata podnose se na elektroničkome obrascu koji je objavljen na web stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja www.mzo.hr u roku od 30 dana. 

Kandidati se mogu prijaviti u više kategorija za koje ispunjavaju formalne uvjete

U roku od 15 dana od isteka roka za prijavu na javni natječaj Ministarstvo će na mrežnoj stranici www.mzo.hr objaviti popis prijavljenih kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete natječaja, a oni koji nisu uvršteni u popis mogu u roku od tri dana od dana njegove objave uložiti prigovor elektroničkim putem na adresu - ers.natjecaj@mzo.hr.O rezultatima Javnoga natječaja kandidati će biti obaviješteni putem elektroničke pošte najkasnije u roku od 40 dana od isteka roka za prijavu.

Kandidati predloženi za izbor bit će pozvani da u primjerenome roku, prije donošenja odluke o izboru, dostave uvjerenje nadležnoga suda da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, uz upozorenje da se nedostavljanje tražene isprave smatra odustajanjem od izbora.Voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine na prijedlog Posebnoga stručnog povjerenstva imenuje ministrica nadležna za znanost i obrazovanje.

Izabrani voditelj i izabrani članovi Ekspertne radne skupine imaju pravo na naknadu putnih troškova te na mjesečnu naknadu od 4000 kuna neto za voditelja i 2000 kuna neto za članove.Uz izabrane članove i voditelja u ERS dodatno se imenuju i jedan stručnjak iz Ureda premijera na premijerov prijedlog, jedan stručnjak iz MZO-a na prijedlog ministrice, predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora i predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite