Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

28.6.2016

Vrdoljak: 'Tsunami' Vlade HDZ-a i Mosta najrazorniji u obrazovanju

Izvor: HINA

ZAGREB, 27. lipnja 2016. (Hina) - Šest mjeseci Vlade HDZ-a i Mosta bilo je šest mjeseci destrukcije, ustvrdio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u ponedjeljak na konferenciji za novinare poručivši da je "tsunami" koji su izazvali svojom destrukcijom najrazorniji bio na području obrazovanja.

"Šest mjeseci Vlade - sve destruktivno, baš ništa konstruktivno se nije dogodilo u tih šest mjeseci, a zapanjuje da je fokus destrukcije vladavine HDZ-a i Mosta bilo obrazovanje", rekao je Vrdoljak. Podsjeća da je proračun Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta smanjen za 280 milijuna kuna, da je zaustavljena kurikularna reforma kao i isplate stipendija te u konačnici donesena odluka o zaustavljanju svih aktivnih mjera zapošljavanja i stručnog usavršavanja, a koje su "u pravilu išle prema obrazovanim i mladim ljudima" te poručuje da će vraćanje tih mjera i sredstava "biti prva stvar nakon formiranja nove Vlade poslije izbora u rujnu".

Pričali su u kampanji da treba obratiti pažnju na iseljavanje iz Hrvatske, da treba dodatna pažnja mladima, a onda su im svim mjerama koje su donijeli poslali poruku da se nemaju šansu ni obrazovati niti da će poslije imati aktivnu politiku Vlade i države da si nađu posao, Vrdoljakova je ocjena proteklih šest mjeseci vlasti HDZ-a i Mosta.'Tsunami' koalicije HDZ-a i Mosta, kazao je, doveo je do toga da već nakon šest mjeseci nemaju novca za zapošljavanje mladih odnosno da ne znaju upravljati proračunom. "Ovo je izgubljena godina zbog destrukcije i političkog eksperimenta koji se pokazao vrlo lošim za ovu zemlju", ustvrdio je.

Kao i Vrdoljak, počasna predsjednica stranke Vesna Pusić također ističe da će nova vlast nakon izbora promijeniti odnos Vlade prema obrazovanju jer je ono "gospodarska, demografska i mirovinska politika, politika zaštite okoliša i politika u znanosti". "Ono je temelj svega i odrežete li obrazovanje kao što je to ova vlada učinila... odrezali ste joj noge kojima treba trčati u budućnost", poručila je.  Usporedila je to i s primjerom Velike Britanije gdje se također, kazala je, nasrnulo na obrazovanje uvođenjem plaćanja visokoškolskog obrazovanja, pa im se "to vratilo rezultatima referenduma o EU". 

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vrdoljak je rekao da će se HNS vrlo brzo logistički pripremiti za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore te potvrdio da će ovaj vikend formirati izborne stožere. Nije htio komentirati izbor novog čelnika HDZ-a. "Niti smo pitali njih za savjete tko će biti naš predsjednik stranke, niti sebi dajemo za pravo birati njihovog predsjednika. Mislim da su rezultati njihove vlade, zajedno s Mostom, vrlo jasna poruka građanima Hrvatske da se promjena mora dogoditi", ustvrdio je.

Novinare je zanimao i stav HNS-a prema mogućnosti da stranke pred izbore ostanu bez proračunskog novca namijenjenog njihovim političkim aktivnostima, što bi se moglo dogoditi ako se ne održi sjednica saborskog Odbora za Ustav. Tu sjednicu predsjednik Odbora Robert Podolnjak (Most) uvjetuje izglasavanjem izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, a kojima bi se godišnji iznos za stranke i nezavisne zastupnike limitirao na maksimalnih 48 milijuna kuna. Vrdoljak oštro odgovara prozvavši Podolnjaka da nemeće "nebitne teme". "Pustite političke stranke, brinite o obrazovanju. Što je s besplatnim prijevozom za srednjoškolce, što je s kurikularnom reformom, što je sa zaustavljanjem stručnog osposobljavanja? Zar to nije sto puta bitnije od funkcioniranja političkih stranaka? To je moj odgovor Podolnjaku, Mostu i HDZ-u. Da su brinuli o tim temama možda ne bi 'pali'", poručio je Vrdoljak.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2020

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite