Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

10.6.2016

Sabor: Vladajući se obrušili na dječju pravobraniteljicu Klarić

Izvor: HINA

ZAGREB, 10. lipnja 2016. (Hina), Saborska većina žestoko se u petak obrušila na Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić za prošlu godinu prozivajući je za pristranost jer je sudjelovala u izradi Obiteljskog zakona koji je srušio Ustavni sud, dok u skupini za izradu novog zakona ne želi sudjelovati, a opozicija uzvraćala kako je smisao kritika vladajućih smijeniti pravobraniteljicu.

Saborska zastupnica HDZ-a Margareta Mađerić poručila je Milas Klarić kako se trebala uključivati u izradu svih propisa i zakona koji se tiču prava djece bez obzira koja vlast ili koja garnitura ima većinu."Sadašnja pravobraniteljica bila je i članica radne skupine za izradu Obiteljskog zakona. Nakon suspenzije tog Obiteljskog zakona iz 2014. Obiteljski zakon koji je suspendiran 12. siječnja 2015., a već početkom veljače 2015. novi Obiteljski zakon je bio na web stranici ministarstva. Pa kako, ako se doista radilo o novom zakonu moglo onda braniti i taj novi Obiteljski zakon? Da li je moguće napisati gotovo 600 novih članaka u 10 dana? Ne, nije moguće. I pravobraniteljica je i dalje branila i taj novi Obiteljski zakon", zamjerala je Mađerić.

Obiteljski bi se zakon, kaže Mađerić, trebao donositi jednoglasno kao što su se prethodna dva u Hrvatskom saboru donosila jednoglasno."Prošla pravobraniteljica Mila Jelavić, za koju moram reći da sam imao brojne kritike i na njezin rad, pa čak je i ona imala preko 80 primjedbi na Obiteljski zakon. Sadašnja pravobraniteljica kad je došla na dužnost ukinula je svih tih 80 i nešto primjedbi. Ne znam gdje je tu kontinuitet. Jel' ta bivša pravobraniteljica za djecu sve to izmislila, jesu to bile čiste izmišljotine ili se ipak radilo o argumentiranim primjedbama? Ne mogu se oteti dojmu da je tu bilo pristranosti kod sadašnje pravobraniteljice obzirom da je ona pisala, odnosno sudjelovala u radnoj grupi tog Obiteljskog zakona koji je Ustavni sud suspendirao", rekao je Ladislav Ilčić (Hrast).

SDP-ova Ana Komparić Devčić podsjećala je kako rasprava o izvješću pravobraniteljice Milas Klarić traje od jučer s ciljem da se smijeni pravobraniteljicu za djecu slično kao što se pokušalo smijeniti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova."Centri za socijalnu skrb smatraju da je taj zakon bio dobar. I to je problem koji vas muči i o tome ne govorite. Dakle, jedini razlog jest ne rad pravobraniteljice nego Obiteljski zakon zbog čega vi pokušavate smijeniti pravobraniteljicu za djecu. I to zašto? Zato što je ona sudjelovala u onom dijelu Obiteljskog zakona koji se odnosi na djecu. Pa tko u ovoj zemlji treba sudjelovati u djelu zakona koji se odnosio na djecu nego pravobraniteljica za djecu. Pa valjda to treba ne znam pravobraniteljica za osobe s invaliditetom treba govoriti o djeci a onda će pravobraniteljica za djecu govoriti o osobama i invaliditetom", rekla je Komparić Devčić.

Bivša ministrica, SDP-ovka Milanka Opačić pak ističe da je zakon smanjio broj sudskih sporova."Zakon je donio dobro za djecu. Govori da je u šest mjeseci, dakle od 1.studenog 2013. do 1. svibnja 2014. po starom Obiteljskom zakonu bilo 204 tužbe za razvod braka sa maloljetnom djecom. Međutim, u periodu od šest mjeseci 2015., 2016. za 2,5 posto se ta brojka prepolovila. Dakle sada imamo samo 83 sudske tužbe zbog toga što su se roditelji dogovorili. I još jedanput ovdje odgovorno tvrdim na Obiteljski zakon su se digli samo oni kojima smo zavukli ruku u džep", poručila je Opačić. Izvješće pravobraniteljice za djecu Milas Klarić u petak prilikom glasovanja u Saboru nije dobilo potporu većine.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite