Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

2.6.2016

Sve je spremno za provedbu državne mature koja počinje 6. lipnja

Izvor: HINA

ZAGREB, 1. lipnja 2016. (Hina), Sve je spremno za provedbu državne mature u ljetnom roku u školskoj godini 2015./2016. koja će trajati od 6. do 27. lipnja, a za koju se prijavilo ukupno 39.600 hrvatskih učenika, izjavila je u srijedu ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Maja Jukić.

Iz gimnazija se prijavilo 13.286 redovitih učenika, dok se iz strukovnih škola za polaganje državne mature prijavilo 19.313 redovitih učenika, rekla je Jukić dodajući da je brojka otprilike ista kao i u prošloj školskoj godini. Državna matura započinje 6. lipnja u 9 sati ispitom iz biologije i vjeronauka, a završava 27. lipnja ispitima iz francuskog jezika A i B i ispitom iz glazbene umjetnosti.

Objava rezultata bit će 13. srpnja, rok za prigovore je 15. srpnja, nakon čega 18. srpnja slijedi objava konačnih rezultata. Podjela svjedodžba bit će 21. srpnja.Jesenski rok  od 24. kolovoza do 9. rujna Jesenski rok polaganja državne mature održat će se od 24. kolovoza do 9. rujna. Objava rezultata bit će 14. rujna, rok za prijave je do 16. rujna, a konačna objava rezultata bit će 20. rujna.  

Jukić je navela da je kao i prošlih godina najzastupljeniji izborni predmet fizika za što se prijavilo oko 10.000 učenika, zatim biologija s prijavljenih 7.700 i politika i gospodarstvo za što se prijavilo 7000 učenika. Najmanje prijava ima za logiku, etiku i glazbeni. Poučeni dosadašnjim iskustvima Jukić je navela da su promijenjena pravila te da kandidati koji bi bili uhvaćeni u prepisivanju neće moći pristupiti polaganju državne mature u ovoj i slijedećoj školskoj godini.  Do sada je vrijedilo da se kandidat uhvaćen u prepisivanju udalji samo s tog ispita, podsjetila je.  

Govoreći o pripremama državne mature za ovu godinu Jukić je istaknula da je NCVVO iskordiniralo suradnju s brojnim institucijama i školama, pojačao nadzor nad ispitnim materijalima kako u njihovom sastavljanju tako i u distribuciji prema školama. Tako smo održali sastanak s predstavnicima policije koji će u dane polaganja državne mature oko škola imati pojačani nadzor, a isto tako i s predstavnicima HEP-a vezano za električnu energiju koja je potrebna za internetski sustav, o čemu brigu vodi CARNET, istaknula je Jukić. 

NCVVO racionalizacijom uštedio 4,2 milijuna kuna 

Govoreći radu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kojem je na čelu godinu i pol dana i koji od prošle državne mature radi u novom adekvatnijim prostoru, navela je da se reorganizacijom i racionalizacijom rada uspjelo uštedjeti oko 4,2 milijuna kuna. Taj nam je novac dobrodošao s obzirom da nismo trebali čekati donošenje državnog proračuna nakon sastavljanja nove Vlade, rekla je Jukić, dodavši da rezultati rada NCVVO-a pokazuju da nitko nije nezamjenjiv.  

Istaknula je da je broj osoba koji dolaze u kontakt s ispitnom dokumentacijom sveden na 15.  Zahvalila je na suradnji članovima povjerenstva koje je prije mjesec dana imenovao ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar, a u kojem  su članovi ministarstva i NCVVO-a. Apelirala je na sve sudionike za više strpljenja u dane održavanja državne mature.  Predsjednik povjerenstva i pomoćnik ministra za obrazovanje Momir Karin istaknuo je da je ministarstvo osnivanjem povjerenstvo dalo svoj doprinos tom važnom segmentu obrazovanja kao što je polaganje državne mature.

Karin: Ne želimo da se kurikularna reforma politizira, revolucije nam ne trebaju 

Odgovarajući na novinarska pitanja o najavljenom prosvjedu zbog kurikularne reforme, naglasio je da ministarstvo niti jednim postupkom nije naznačilo da je protiv kurikularne reforme.   Ne znam zašto se prosvjed organizira i ne bih želio da se kurikularna reforma politizira jer to nikome ne odgovara, naglasio je Karin, dodavši da nam revolucije ne trebaju. Ispite državne mature mogu polagati učenici koji su završili gimnazijske programe, te učenici strukovnih i umjetničkih programa koji traju najmanje četiri godine i koji na kraju polažu završni rad.  Ispite državne mature mogu polagati i pristupnici koji su u RH završili najmanje četverogodišnje srednje obrazovanje te oni koji su usporedivo srednje obrazovanje završili izvan Hrvatske, a što utvrđuje NCVVO.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite