Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

1.6.2016

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 197 učenika treba pomoćnike u nastavi

Izvor: HINA

SPLIT, 31. svibnja 2016. (Hina), U Splitsko-dalmatinskoj županiji ove je godine čak 197 učenika bilo ovisno o pomoćnicima u nastavi, dok je, primjerice, prije šest godina, tek njih 19 podnijelo zahtjev za asistencijom pomoćnika.

Kroz projekt "Učimo zajedno", koji doprinosi povećanju socijalne uključenosti učenika s teškoćama u razvoju, Županija splitsko-dalmatinska financirala je pomoćnike u nastavi i jednog stručno-komunikacijskog posrednika za 82 učenika sa teškoćama u razvoju kako bi bili integrirani u obrazovni sustav.  Župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja rekao je da su kroz projekt "Učimo zajedno" uspjeli realizirati 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fonda što je 90 posto sredstava potrebnih za provođenje projekta, a još deset posto ili 300 tisuća kuna je dala županija iz svojih matičnih sredstava čime su omogućili zapošljavanje 72 pomoćnika u nastavi, te još jednu stručnu osobu kao pomoć u komunikaciji.

Na taj način, nastavio je, asistenti su se brinuli o 82 djece u osnovnim i srednjim školama kojima je ta pomoć bila potrebna. "Na taj način pokazujemo svoju maksimalnu orijentiranost prema najpotrebitijima i želimo da na vrlo kvalitetan način djeca budu integrirana u nastavni-obrazovni sustav i proces, ali i u socijalnu integraciju", rekao je Ževrnja. Županijski pročelnik Upravnog odjela Tomislav Đonlić potvrdio je da je projekt uspješno realiziran u sve 33 osnovne škole i pet srednjih škola i to s najvećim brojem bodova od svih pristiglih prijava na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. 

Dodao je da su u ovoj godini za druge projekte osigurali dodatnih 1,2 milijuna kuna vlastitih sredstava, a preko toga, kroz svoj vlastiti program i u partnerstvu sa općinama i gradovima, osiguravaju 50 pomoćnika u nastavi za učenike. "Tako ukupno imamo više od 130 pomoćnika u nastavi, a već radimo na pripremi novog natječaja za iduću školsku godinu. Uputili smo poziv svim školama, a do sada nam se javilo 45 osnovnih i sedam srednjih škola, dok je ukupno iskazana potreba za 208 učenika.

Specifikum naše županije je rad Stručnog povjerenstva jer smo prvi u državi oformili taj tim koji na stručan i znanstven način ocjenjuje opravdanost pomoćnika u nastavi", kazao je Đonlić te napomenuo kako će i Ministarstvo ove godine, po uzoru na njihovo povjerenstvo, formirati Centralno stručno povjerenstvo. Apelirao je na Ministarstvo da se što prije donese i Pravilnik koji je bio na javnoj raspravi i nužan je, a sličnog je mišljenja i zamjenica predsjednika Stručnog povjerenstva liječnica Željka Karin koja je objasnila da su zbog nedostatka Pravilnika svake godine primorani objavljivati novi natječaj i nanovo odlučivati o istim učenicima kojima je neophodan asistent jer su nepokretni.

Puno bi bilo praktičnije da takvi učenici kojima je jednom odobreno asistiranje to pravo stalno mogu konzumirati, naglasila je. Istaknula je da je njihovo povjerenstvo multidisciplinarnog karaktera pa je u njemu logoped, defektolog, liječnik školske medicine, psiholog i pedagog, a o potrebi pomoćnika u nastavi odlučuju temeljem motoričkih oštećenja, senzoričkih poremećaja, komunikacijskih barijera i intelektualnih teškoća.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite