U središtu

Objava presude upravnog suda odmah po zaključenju rasprave

26.08.2019 Po zakonskim odredbama, objava presude odmah po zaključenju rasprave je pravilo, a kasnija objava iznimka. Usto, od upravnog suca se očekuje da se za raspravu pripremi u mjeri koja mu omogućuje da - ne bude li bitno novih raspravnih navoda stranaka - izreku presude može objaviti odmah po zaključenju rasprave.

Dio stranaka u upravnom sporu iznenađen je kada objava presude uslijedi odmah po zaključenju rasprave. Smatraju da su uzalud izlagali na raspravi, jer je sud već unaprijed imao formirano stajalište o ishodu spora.

Ovovrsne primjedbe neutemeljene su, kako pravno, tako i zdravorazumski.

Objava presude uređena je odredbama članka 61. Zakona o upravnim sporovima („Narodne novine“, br. 20/10., 143/12., 152/14., 94/16. i 29/17., dalje: ZUS). Osnovno pravilo postavljeno je u stavku 1. toga članka, koji glasi: „Presuda se objavljuje na ročištu na kojem je rasprava zaključena.“

Stavak 4. navedenoga članka sadržava iznimku: „Ako zbog složenosti predmeta spora sud ne može odlučiti na ročištu na kojem je rasprava zaključena nakon zaključenja rasprave, objava presude može se odgoditi najviše osam dana od dana zaključenja rasprave. Datum objave presude odredit će se odmah.“

Bez obzira kada dođe do objave, na objavi se javno čita izreka i ukratko obrazlaže presuda (stavak 3.).

Nadalje, činjenična i pravna pitanja konkretne upravne stvari ne razmatraju se prvi put u upravnom sporu, jer je to već učinjeno u upravnom postupku u kojem je doneseno rješenje (upravni akt), ocjena čije zakonitosti je predmet upravnog spora. U većini upravnih sporova dokazni materijal sastoji se isključivo ili uglavnom od sadržaja spisa predmeta upravnog postupka. Od upravnog suca se očekuje da se u razdoblju do rasprave upozna kako sa sadržajem spisa predmeta upravnog postupka, tako i s dotadašnjih izlaganjima stranaka u sporu.

Sudac koji bi otvorio raspravu bez da već ima u većoj ili manjoj mjeri razvijeno stajalište o izglednom ishodu spora sudac je koji na raspravu dolazi nespreman. Takva je radna verzija stajališta, dakako, podložna promjenama, prije svega ovisno o dodatnim navodima i prijedlozima koje stranke iznesu na raspravi (mada su svoju argumentaciju bile dužne iznijeti već u tužbi odnosno u odgovoru na tužbu – članak 34. stavak 1. ZUS-a). Međutim, ako stranke na raspravi, odnosno na završnome raspravnom ročištu (ako ih je bilo više), ne iznesu ništa bitno novoga u odnosu na svoje dotadašnje izlaganje, nema ni zbiljskih zapreka da presuda bude odmah objavljena. Budući da stranke troškovnik u pravilu rezimiraju uoči zaključenja rasprave, u presudi objavljenoj odmah po zaključenju rasprave sud nerijetko određuje da će odluka o troškovima spora biti sadržana u pisanom otpravku presude, ili u posebnom rješenju (članak 79. stavak 6. ZUS-a).

doc. dr. sc. Alen Rajko