U središtu

Upravni spor: pravomoćnost presude i vezanost uputama suda

22.05.2019 Pogrešno je poistovjećivati obveznost pravomoćne presude (tj. obveznost odluke suda sadržane u izreci presude) s obvezom javnopravnog tijela da postupi po uputama upravnog suda sadržanima u obrazloženju presude.

Svatko u Republici Hrvatskoj dužan je poštivati pravomoćnu i ovršnu odnosno izvršnu sudsku odluku i njoj se pokoriti (članak 6. stavak 3. Zakona o sudovima, „Narodne novine“, br. 28/13., 33/15., 82/15., 82/16. i 67/18.). Uz ovu opću odredbu, u upravnoj grani sudstva primjenjuju se i odredbe o obveznosti sudskih odluka sadržane u članku 10. Zakona o upravnim sporovima („Narodne novine“, br. 20/10., 143/12., 152/14., 94/16. i 29/17., dalje: ZUS). Pravomoćna presuda suda obvezna je za stranke u upravnom sporu i njihove pravne sljednike (st. 1.). Pravomoćna presuda suda kojom se odlučuje o zakonitosti općeg akta obvezna je za sve (st. 2.).

Istodobno, u članku 81. stavak 2. ZUS-a propisano je, među inim, da je tuženik odnosno tijelo nadležno za izvršenje u izvršenju presude obvezno postupiti sukladno izreci presude, pri čemu je vezan pravnim shvaćanjem i primjedbama suda.

Pravno shvaćanje i primjedbe suda, odnosno upravnosudske upute, sadržane su u obrazloženju presude, te obvezuju javnopravno tijelo – obveznika izvršenja prilikom ponovnog rješavanja upravne stvari. Takva uputa nema karakter obvezujućega načelnog stajališta, primjenjivog u svim usporedivim predmetima, već obvezuje javnopravno tijelo u konkretnom predmetu. Odraz je funkcionalne hijerarhije između upravnog sudstva i uprave.

Obveznost pravomoćne presude suda obuhvaća, pak, odluku suda sadržanu u izreci presude. Ne odnosi se na razloge iznesene u obrazloženju presude.

Stoga je pogrešno poistovjećivati obveznost poštivanja pravomoćne i izvršne presude upravnog suda (tj. izreke konkretne presude) s obvezom javnopravnog tijela da u izvršenju presude upravnog suda postupi po pravnom shvaćanju i primjedbama suda. Ove dvije obveze nemaju posve jednaku svrhu. Imaju i djelomice različite adresate.

(O dodatnim pitanjima glede (ne)vezanosti sudova prilikom odlučivanja v., primjerice, kolumnu objavljenu u ovoj rubrici pod naslovom (Ne)vezanost prvostupanjskih sudova načelnim pravnim shvaćanjima viših sudova).

doc. dr. sc. Alen Rajko