U središtu

Program Ruksak (pun) kulture - Umjetnost i kultura u vrtićima i školi za 2019. godinu

12.12.2018 Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv vrtićima, osnovnim i srednjim školama te centrima za odgoj i obrazovanje za iskazivanje interesa za sudjelovanje u provedbi programa Ruksak (pun) kulture – Umjetnost i kultura u vrtiću i školi za 2019.godinu.
Program Ruksak (pun) kulture je dio kulturne politike Vlade Republike Hrvatske, a čiju su provedbu Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dogovorili na temelju Sporazuma o suradnji u provedbi programa  -  Ruksak (pun) kulture – Umjetnost i kultura u vrtiću i školi za razdoblje 2015. – 2020. godine  – (u daljnjem tekstu Program). Program je nacionalni dopunski program potpore vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a vezan je za umjetnost i kulturu, a u vrtićima i školama provodit će ga stručnjaci – književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici. Program je zajednički pothvat obrazovnog i kulturnog sektora na nacionalnoj i lokalnoj razini, a uključuje i županije i općine.

U prvoj fazi provedbe programa naglasak je stavljen na uključivanje velikog broja odgojno – obrazovnih ustanova, a koji su udaljeniji od gradskih središta te kojima su kulturni i umjetnički programi manje dostupni od ostalih. Program će takvim ustanovama omogućiti dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, te njihovo senzibiliziranje za područje umjetnosti i kulture.

Korisnici programa su djeca u vrtićima od 3. godine i u školama učenici od 6 – 18 godina, te je prema njihovoj dobi Programom određeno trajanje programa ili radionica (30 minuta, 60 minuta, 90 minuta,  do 3 sata, 1 dan).

Program omogućuje dostupnost i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima i razvijanje njihova kreativnog obrazovanja, senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture te im omogućuje pristup svim vrstama umjetnosti i kulture. Upoznaje djecu i mlade s umjetničkim i kulturnim djelima, odnosno izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, pokrivajući široko područje.

Programske djelatnosti odnosno područja kojima se bavi su: Izvedbena umjetnost, vizualna umjetnost, filmska umjetnost, književnost, kulturna baština i programi studenata umjetničkih akademija.

U Pozivu za iskazivanje interesa određeni su ključni kriteriji za izbor vrtića, škola i centara za odgoj i obrazovanje u kojim se će provoditi programi odnosno radionice.

Ključni kriteriji prema kojima će se birati vrtići i škole koje će sudjelovati u programu su: područni vrtići i škole, prometno slabije povezani vrtići i škole, zainteresiranost vrtića i / ili škola za umjetničke programe i radionice i zainteresiranost učitelja, nastavnika i odgojitelja za diseminaciju programa i radionica.

Kulturno – umjetničkih programi i radionice koje se provode u sklopu programa odabrani su prema kriterijima usklađenosti njihovih sadržaja s ciljevima Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, održivosti programa u smislu daljnjeg širenja u sredini u kojoj je prezentiran, prilagođenost uvjetima izvođenja u prostorima vrtića, škola i centara za odgoj i obrazovanje uz jednostavne i prenosive rekvizite, upisanost predlagatelja iz područja kazališne djelatnosti u Očevidnik kazališta, visoka razina umjetničke kvalitete i profesionalnih standarda umjetničkih i kulturnih programa. Odobreni programi Poziva za predlaganje umjetničko – edukativnih programa i / ili radionica za ''Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi'', nacionalni dopunski program u vrtićima te osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj nalaze se na stranicama Ministarstva kulture.

Rok za prijavu na poziv je 21. prosinca 2018., do kada Ministarstvo znanosti i obrazovanja poziva vrtiće i školske ustanove na iskaz interesa za sudjelovanje i prijavu za provedbu programa i /ili radionica za Ruksak (pun) kulture. Zainteresirane ustanove dužne su poslati ispunjene prijavne obrasce na adresu: ruksak-pun-kulture@mzo.hr

Svi detalji o programu mogu se pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.

Odluku o izboru vrtića i osnovnih i srednjih škola u kojima će se provesti programi i/ili radionice donijet će Ministarstvo kulture.

Jadranka Bando, dipl. iur.