U središtu

Propusti poštanske službe i dostava putem oglasne ploče u upravnom postupku

18.04.2018 Raščlanjeno je pitanje može li opetovana neuredna dostava, kao posljedica nepravilnog rada poštanske službe, činiti zakonom dopušteni razlog za određivanje dostave pismena putem oglasne ploče javnopravnog tijela.

U praksi se pojavila dvojba može li opetovana dostava pismena stranci putem pošte na način koji ne udovoljava odredbama članka 85. Zakona o općem upravnom postupku (dalje: ZUP), ili druge mjerodavne norme toga Zakona, tj. opetovana neuredna dostava zbog propusta u radu poštanskog dostavljača, biti valjani temelj za dostavu pismena putem oglasne ploče, pozivom na odredbu članka 95. stavak 2. ZUP-a.

Odredbama ZUP-a propisana je primjena oglasne ploče javnopravnog tijela kod objave zaključka o određivanju privremenog zastupnika (članak 34. stavak 3.), kod daljnje dostave stranci koja tijekom postupka promijeni adresu ne obavijestivši o tome javnopravno tijelo (članak 91. stavak 1.), te u slučaju iz članka 95. stavak 2. navedenog Zakona.

Potonjom odredbom propisano je da se dostava javnom objavom obavlja stavljanjem pismena na oglasnu ploču javnopravnog tijela, objavom pismena u dnevnim novinama, na internetskoj stranici javnopravnog tijela ili na drugi prikladan način.

Međutim, za primjenu oglasne ploče, kao jedne od dopuštenih varijanti dostave pismena javnom objavom, ključan je sadržaj članka 95. stavak 1. ZUP-a, prema kojem se dostava javnom objavom obavlja kad je to propisano ili su drugi oblici dostave nemogući ili neprikladni.

U konkretnom slučaju dostava putem pošte očito nije nemoguća. Smatramo da nije ni neprikladna, jer se neprikladnost, u smislu ove norme, ne može tumačiti kao komplikacija uzrokovana (opetovanim) propustima poštanskog dostavljača da dostavu obavi propisano, tj. na način koji se objektivno ne može smatrati ni nemogućim ni neprikladnim.

Pritom nije od utjecaja jesu li i u kojoj mjeri takvi propusti posljedica izbjegavanja stranke da primi pismeno, jer odredbe ZUP-a, pod pretpostavkom pravilnog postupanja dostavljača, daju odgovor i na pokušaje stranke da eskivira dostavu (npr. članak 85. stavak 2., 3. i 5., odnosno članak 86. ZUP-a).

U ovakvoj situaciji javnopravnom tijelu je na raspolaganju dostava putem vlastitog dostavljača, ili dostava putem drugoga poštanskog operatora (ako za to nema pravnih zapreka), ili ukazivanje na problem nadležnim osobama operatora putem kojeg se dostava u konkretnom slučaju ne provodi na propisani način.

dr. sc. Alen Rajko