U središtu

Organizacija izvanučioničke nastave sukladno novom Zakonu o pružanju usluga u turizmu

22.03.2018 Školske ustanove prilikom organizacije školskih putovanja, izleta i ekskurzija dužne su pridržavati se odredbi Zakona o pružanju usluga u turizmu. Novi Zakon o pružanju usluga u turizmu (Narodne novine, br. 130/2017) – u daljnjem tekstu Zakon,  stupio je na snagu dana 1. siječnja 2018.
Prema članku 5. Zakona o pružanju usluga u turizmu, usluge u turizmu između ostalih mogu pružati i sindikati, udruge, škole, visoka učilišta i druge odgojno-obrazovne ustanove, radi obavljanja svoje djelatnosti odnosno ispunjenja svojih ciljeva, te se stoga kako je već navedeno školske ustanove moraju držati odredbi Zakona.

Prema dosadašnjem Zakonu o pružanju usluga o turizmu (Narodne novine, br. 68/2007, 88/2010, 30/2014, 89/2014, 152/2014, 130/2017), prema članku 6. stavku 5. škole i druge odgojno – obrazovne ustanove su bile dužne organizaciju izleta prijaviti mjesno nadležnoj službi turističke inspekcije Ministarstva prema svome sjedištu, i to najkasnije tri dana prije početka. Prema novom Zakonu to više nisu dužne činiti.

Člankom 62. Zakona drugačije su propisane odredbe koje se odnose na putovanja koja organiziraju sindikati, vjerske zajednice, škole, visoka učilišta i druge odgojno- obrazovne ustanove te, pa stavak 4. propisuje da škola, visoko učilište ili druga odgojno – obrazovna ustanova može za svoje učenike, studente odnosno polaznike ili štićenike organizirati izlet radi ostvarivanja nastavnih i odgojno-obrazovnih sadržaja i postizanja svojih ciljeva i  zadaća koji se organiziraju kao djelatnost škole ili visokog učilišta odgojno – obrazovne ustanove propisane  posebnim propisima kojima se uređuje sustav odgoja i obrazovanja, a u skladu s nastavnim programima i kurikuluma. Promidžba i predstavljanje putovanja propisana člankom 62., ne može se vršiti neposredno ili posredno, putem sredstava javnog priopćavanja i oglašavanja niti na bilo koji drugi način u komercijalne svrhe.

Sindikati, udruge , vjerske zajednice, škole i druge odgojno – obrazovane ustanove su za organizaciju putovanja obvezne koristiti prijevozna sredstva u kojima su putnici i prtljaga osigurani te primjenjivati posebne propise kojima se regulira organizirani prijevoz djece i učenika.

Također u članku 63. Zakona  propisane su usluge koje pruža Hrvatski ferijalni i hostelski savez a odnose se i na odgojno – obrazovne ustanove, pa se tako određuje da Hrvatski hostelski i ferijalni savez može u svrhu promicanja omladinskog ( mladeškog ) turizma i turističke usluge, u svojim poslovnim prostorima, za svoje članove i članove međunarodnih udruga omladinskog turizma, kojih je savez član te za učenika osnovnih i srednjih škola pružati usluge turističke agencije kako je propisano člankom 12. Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Člankom 68. Zakona propisana su izuzeća od primjene Zakona od kojih se neka odnose i na odgojno obrazovne ustanove pa se u tom smislu odredbe Zakona ne primjenjuju na putovanja koja bez svrhe stjecanja dobiti organiziraju izviđačke udruge, hrvatski planinarski savez i njegove članice, te škole, visoka učilišta i druge odgojno – obrazovne ustanove koje organiziraju odlazak svojih učenika i studenata na razmjene u sklopu projekata ili suradnje s drugim odgojno – obrazovnim i zdravstvenim ustanovama ili zbog odlaska na natjecanja ili provođenja programa kulturne ili javne djelatnosti odgojno obrazovne ustanove ili visokog učilišta ili terensku nastavu za koju učenici ili studenti plaćaju samo usluge prijevoza.

Zakon je u članku  69. propisao da se turističkim vodičem ne smatra osoba koja obavlja poslove stručnog vođenja u muzeju, galeriji, zaštićenim područjima, na arheološkom lokalitetu i slično, gorski vodič, planinski vodič, speleološki vodič, voditelj u ronilačkom  turizmu, vodič u lovu i ribolovu, te nastavno osoblje obrazovnih ustanova kada izvodi izvanškolsku ili terensku nastavu.

Člankom 79. Zakona propisano je da je voditelj putovanja osoba koja obavlja operativno – tehničke poslove u vođenju i praćenju turista tijekom putovanja, a sukladno stavku 5. navedenog članka voditeljem putovanja smatra se i učitelj i/ili drugi odgojno -  obrazovni radnik kojeg odredi odgojno obrazovna ustanova, ako se za učenike ili studente organizira izlet ili terenska nastava. Voditelj putovanja nije isto što i turistički vodič prema Zakonu.

Uz primjenu odredbi novog Zakona o pružanju usluga u turizmu školske ustanove su se pri organizaciji školskih putovanja dužne pridržavati i odredbi Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno–obrazovnih aktivnosti izvan škole(Narodne novine, br. 67/2014, 81/2015).

Jadranka Bando dipl. iur.