U središtu

Fiskalna olakšica za zapošljavanje djece poginulih ili nestalih hrvatskih branitelja

22.02.2018 Novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine, broj 121/17) donio je brojne novine ne samo za hrvatske branitelje već i za članove njihovih obitelji. U sklopu prava u svezi s radom iz glave VII Zakona, uvedena je mjera koja bi trebala potaknuti i stimulirati poslodavce na zapošljavanje djece smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Naime, člankom 106. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji propisane su olakšice za zapošljavanje osiguranika dijete smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ili dijete nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Preciznije, iznimno od odredbi Zakona o doprinosima (Narodne novine, broj 84/08, 152/08, 94/09, 18/11, 22/12, 144/12, 148/13, 41/14, 143/14 i 115/16), za osiguranika dijete smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ili dijete nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata starije od 29 godina kojeg poslodavac na osnovi ugovora o radu sklopljenog na neodređeno vrijeme prijavljuje na obvezno mirovinsko osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje, a prema mjesečnoj osnovici iz članka 21. Zakona o doprinosima obračunavaju se doprinosi iz osnovice, i to:

a) doprinos za mirovinsko osiguranje i

b) doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (za osiguranika tog osiguranja),

dok ne postoji obveza obračunavanja i plaćanja doprinosa na osnovicu, i to:

a) doprinos za zdravstveno osiguranje

b) doprinos za zaštitu zdravlja na radu i

c) doprinos za zapošljavanje.

Navedeni način obračuna doprinosa prema mjesečnim osnovicama traje najdulje pet godina, a navedeno pravo odnosi se na sve navedene kategorije osoba koje do dana sklapanja ugovora o radu nisu imale prethodno sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme s istim poslodavcem. Dakle, navedenim člankom propisana je porezna olakšica za poslodavce koji zapošljavaju djecu smrtno stradalog i nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, na način da su u razdoblju od pet godina dužni podmiriti samo doprinose za mirovinsko osiguranje.

S obzirom na to da u praksi, umjesto kažnjavanja, bolji učinak imaju poticajne mjere, uvedena je, dakle, odredba kojom se poslodavce potiče da zapošljavaju braniteljsko-stradalničku populaciju. Ta odredba nastala je po uzoru na poreznu olakšicu za poslodavce koji zapošljavaju mlade osobe, i to se odnosi na sve poslodavce (i u javnom i u realnom sektoru), nevezano jesu li obveznici primjene odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u dijelu davanja prednosti pri zapošljavanju (članak 101.-105.).