U središtu

Uredba o dopuni zakona o lokalnim službenicima - trajanje službe na određeno vrijeme u slučaju rada na EU projektima

21.02.2018 Donošenjem Uredbe o dopuni Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Nar. nov., br. 4/18) trajanje službe na određeno vrijeme u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi izjednačeno je s trajanjem službe u državnoj službi, u slučajevima provođenja aktivnosti na EU projektima.

Uvodno

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 11. siječnja 2018., donesena je Uredba o dopuni Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Nar. nov., br. 4/18 – u nastavku teksta: Uredba), koja je stupila na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novinama, odnosno 12. siječnja 2018.

Treba napomenuti da je Uredba donesena temeljem članka 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora (Nar. nov., br. 121/17).

Sadržajno gledano, Uredba u Zakon intervenira samo jednim člankom te sadrži i odredbu o njezinom stupanju na snagu.

Što se tiče odredbe kojom se mijenja Zakon (članak 1. Uredbe), treba naglasiti da je u članku 28. Zakona, iza stavka 2., dodan novi stavak 3. koji se odnosi na razloge prijma u službu za određeno vrijeme i njezino trajanje.

Novo uređenje trajanja službe i rada na određeno vrijeme u slučaju rada na EU projektima

Dakle, Uredba je dopunila članak 28. Zakona koji propisuje slučajeve u kojima službenik može biti primljen u službu na određeno vrijeme i njezino trajanje. Tim člankom propisano je da službenik može biti primljen u službu na određeno vrijeme zbog obavljanja privremenih poslova, obavljanja poslova čiji se opseg privremeno povećao i zamjene dulje vrijeme odsutnog službenika. Stavkom 2. toga članka propisano je da služba na određeno vrijeme za obavljanje privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao može trajati najdulje 6 mjeseci i može se produljiti za još 6 mjeseci.

Od 12. siječnja 2018., kada je Uredba stupila na snagu, produljeno je trajanje službe onim službenicima koji rade na projektima koji se financiraju iz EU fondova ili programa EU.

Preciznije, novi stavak 3. u članku 28. Zakona glasi:

„Iznimno od stavka 2. ovoga članka, za potrebe rada na aktivnostima vezanim uz upravljanje projektom koji se financira iz fondova ili programa Europske unije osoba se može primiti u službu na određeno vrijeme za vrijeme trajanja projekta. Osobe koje se zapošljavaju na ostalim projektnim aktivnostima ne smatraju se službenicima i namještenicima lokalne jedinice te se na njih primjenjuju opći propisi o radu.“

Do unosa ove odredbe u Zakon došlo je s obzirom na potrebu zapošljavanja na poslovima provedbe projekata financiranih iz fondova ili programa Europske unije na određeno vrijeme u trajanju duljem od 12 mjeseci, što do sada Zakon nije omogućavao.

Treba naglasiti da se prijam u službu na određeno vrijeme u trajanju koliko traje i EU projekt odnosi na zapošljavanje voditelja projekta, administratora, koordinatora i drugih osoba koje rade na poslovima vezanim uz upravljanje projektom, koji se smatraju službenicima lokalnih jedinica. Međutim, osobe koje se zapošljavaju radi neposredne provedbe ostalih projektnih aktivnosti, odnosno na poslovima koji su predmet projekta (npr. zapošljavanje žena pripadnica ranjivih skupina i sl.), ne smatraju se službenicima i namještenicima lokalne jedinice te se na njih primjenjuju opći propisi o radu, odnosno Zakon o radu (Nar. nov., br. 93/14 i 127/17), a time i njegove odredbe o uvjetima i trajanju rada na određeno vrijeme (prvi ugovor o radu može trajati i dulje od 3 godine, a ako traje kraće, ukupno trajanje svih uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme iznosi najdulje 3 godine - v. članak 12. Zakona o radu).

Na taj način omogućava se jačanje administrativnih kapaciteta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i osiguravaju potrebni uvjeti za provedbu samih projekata, koji su u javnom interesu odnosno interesu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Prijelazni režim

Naglašavamo da se Uredba sa zakonskom snagom odnosi samo na nova zapošljavanja (nakon stupanja na snagu Uredbe). Međutim, postoji mogućnost prijma službenika na određeno vrijeme (pa i za vrijeme trajanja tekućih projekata) bez provedbe oglasa, ako u upravnom tijelu ima službenika koji su već u službi na određeno vrijeme, a ispunjavaju uvjete za slobodno radno mjesto (članak 29. stavak 5. Zakona).

Biljana Barjaktar, dipl. iur.