U središtu

Novi postupak ishođenja putne isprave za dijete

31.08.2015 Jedna od novina Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana (NN br. 82/15), koji je izglasan 10. srpnja 2015., a stupio je na snagu 1. kolovoza 2015., odnosi se na članak 34., koji regulira način ishođenja putne isprave za dijete.

Dok je u prije važećem tekstu Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana u članku 34. samo bilo propisano da za maloljetne odnosno poslovno nesposobne osobe zahtjev za izdavanje putne isprave podnosi zakonski zastupnik, sada je taj članak u cijelosti izmijenjen novim, puno sadržajnijim člankom. Zakonski zastupnici djece su roditelji, ali Zakonom nije bio propisan način postupanja u slučajevima kada oba roditelja ne žive zajedno s djetetom.

Uzimajući u obzir činjenicu da su i jedan i drugi roditelj zakonski zastupnici djeteta, bilo je omogućeno da bilo koji od roditelja podnese zahtjev i preuzme izrađenu putnu ispravu. U slučajevima kada roditelji trajno ne žive zajedno, podnošenje zahtjeva za izdavanje putne isprave djetetu i preuzimanje izdane pune isprave omogućeno je roditelju koji predoči odluku nadležnog suda kojom je odlučeno da će dijete s njim živjeti. Međutim, i takav način postupanja dovodio je do negodovanja pojedinih stranaka i traženja zaštite kod drugih institucija državne vlasti. Glavni prigovori odnosili su se na činjenicu da je izdavanje putovnice u slučajevima kada su roditelji razvedeni, na zahtjev roditelja s kojim dijete živi na temelju pravomoćne odluke nadležnog suda, u suprotnosti s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova i Obiteljskog zakona, s obzirom da je roditeljska skrb ravnopravna, zajednička i sporazumna, bez obzira žive li roditelji zajedno ili odvojeno.

Stoga je u vezi s navedenim primjedbama predložena izmjena članka 34. Zakona kojom se regulira podnošenje zahtjeva za izdavanje putne isprave djetetu sukladno zahtjevima stavljenim pred stručnog nositelja izrade novele Zakona.

Sada je novim člankom 34. Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana propisano da za dijete i osobu lišenu poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave, zahtjev za izdavanje putne isprave podnosi zakonski zastupnik (zakonski zastupnik djeteta može biti roditelj, skrbnik ili osoba kojoj je odlukom suda povjereno ostvarivanje roditeljske skrbi nad djetetom u cijelosti ili u tom dijelu).

Nadalje, ako roditelji djeteta zajednički ostvaruju roditeljsku skrb, zahtjev za izdavanje putne isprave podnose osobno oba roditelja. Iznimno, zahtjev za izdavanje putne isprave djetetu može podnijeti jedan od roditelja, uz izjavu da će drugi roditelj osobno preuzeti putnu ispravu.

No, ako je drugi roditelj spriječen osobno preuzeti putnu ispravu, putnu ispravu može preuzeti roditelj koji je podnio zahtjev uz pisanu suglasnost drugog roditelja s potpisom ovjerenim kod javnog bilježnika ili nadležnog tijela, odnosno u konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ako se ne nalazi na području Republike Hrvatske.

Također, člankom 34. stavak 6. Zakona propisano je da roditelj koji je spriječen osobno preuzeti putnu ispravu djeteta može dati suglasnost za preuzimanje putne isprave roditelju koji je podnio zahtjev i elektroničkim putem, korištenjem javnog servisa izdavatelja putne isprave za dostavu izjave o suglasnosti ovjerene elektroničkim potpisom (ta odredba stupa na snagu 1. studenoga 2015.).

Zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete može samostalno podnijeti jedan od roditelja ako je drugi roditelj umro ili je proglašen umrlim, lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave, ako na temelju sudske odluke samostalno ostvaruje roditeljsku skrb u cijelosti ili u tom dijelu, odnosno ako drugom roditelju miruje ostvarivanje roditeljske skrbi na temelju sudske odluke.

Iznimno od navedenih odredbi da, ako roditelji djeteta zajednički ostvaruju roditeljsku skrb, zahtjev za izdavanje putne isprave podnose osobno oba i iznimno od odredbe da zahtjev za izdavanje putne isprave djetetu može podnijeti jedan od roditelja, uz izjavu da će drugi roditelj osobno preuzeti putnu ispravu, sada - u žurnim slučajevima, kada prijeti opasnost za dijete ili je izdavanje putne isprave u osobitom interesu djeteta, zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete može podnijeti i izdanu putnu ispravu može preuzeti isti roditelj, uz pisanu suglasnost centra za socijalnu skrb nadležnog prema mjestu prebivališta odnosno boravišta djeteta, a ako dijete nema prebivalište odnosno boravište u Republici Hrvatskoj, centra za socijalnu skrb nadležnog prema sjedištu tijela kojem je podnesen zahtjev za izdavanje putne isprave.