U središtu

Od 01. siječnja 2015. promjena roka za dostavu prijave o početku odnosno prestanku osiguranja

09.01.2015 Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici održanoj 17. prosinca 2014. godine donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju koja je objavljena u NN 15/4 od 19.12.2014., a na snagu je stupila 1. siječnja 2015. godine.

Odredbom članka 112. Zakona o mirovinskom osiguranju(Narodne novine, br. 157/13, 151/14) propisani su rokovi za dostavu podataka za vođenje matične evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Navedenom Uredbom omogućuje se obvezniku pravnoj osobi da Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostavi podatke o početku odnosno prestanku i promjenama u poslovanju u roku od 24 sata od početka ili prestanka poslovanja odnosno od nastale promjene u poslovanju. Samostalni obveznici doprinosa (npr. obrtnici) obvezni su HZMO-u dostaviti podatke o početku i prestanku poslovanja na dan pravomoćnosti rješenja o upisu odnosno brisanju u odgovarajućem registru (npr. obrtni registar), odnosno u roku od 24 sata od nastale promjene u poslovanju.

Za osobe u radnom odnosu i s radnim odnosom izjednačene ili slične osnove osiguranja, odnosno za osiguranike iz čl. 9., st. 1. točke 1. - 7. Zakona o mirovinskom osiguranju, obveznik je dužan HZMO-u dostaviti prijavu o početku osiguranja (npr. za radnika) najranije 8 dana prije početka rada, a najkasnije prije samog početka rada kod poslodavca, a prijavu o prestanku osiguranja u roku od 24 sata od prestanka rada kod poslodavca, odnosno od prestanka radnog odnosa. Rok od 24 sata se za osobe koje su na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa računa se od dana prestanka rada, dok se za osobe kojima je ugovor o radu otkazan ili kojima je prestao temeljem Zakona o radu ili Zakona o državnim službenicima, računa se od dana prestanka radnog odnosa.

Dan prestanka radnog odnosa u tim slučajevima utvrđuje se na temelju dana uručenja izvanrednog otkaza ili dana dostave pravomoćne odluke ili rješenja. Nakon uspostavljanja prijave odnosno odjave obveznik preuzima potvrdu u PDF obliku, ako je HZMO-u dostavljena e-prijava odnosno u papirnatom obliku ako je prijavu uspostavio u tom obliku. Potvrda u PDF-u ili u papirnatom obliku, ovisno o načinu prijave odnosno odjave bit će dokaz nadležnim tijelima da je obveznik (poslodavac) prijavu dostavio odnosno uspostavio u roku iz čl. 112. stavka 1. točke 2. ZOMO-a.

Poslodavac, odnosno obveznik doprinosa kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u svoti od 5.000,00 do 50.000,00 kuna (čl. 172. st. 4. Zakona o mirovinskom osiguranju) ako ne prijavi ili odjavi osiguranje ili promjenu tijekom osiguranja ili to učini nakon isteka propisanog roka u čl. 112. st. 1. t. 2., 3. i 5. Prijave se obavljaju isključivo elektroničkim putem preko usluge e-prijave dostupne na internetskoj stranici HZMO, uz iznimku poslodavca koji zapošljava do 3 radnika. Ako osiguranik ne započne raditi kod obveznika na dan početka osiguranja koji je dogovoren i uglavljen u odgovarajućem ugovoru, obveznik je tu činjenicu dužan prijaviti HZMO-u istog dana, u protivnom je propisana kazna od 61 000,00 kuna do 100 000, 00 kuna (čl. 172. st. 1. Zakona o mirovinskom osiguranju).

HZMO je obvezan podatke na prijavama za vođenje matične evidencije provjeriti i unijeti u matičnu evidenciju roku od 3 radna dana od nastupa neke od okolnosti iz stavka 1. čl. 112. Zakona o mirovinskom osiguranju, a koja je osnova za uspostavu prijave odnosno odjave HZMO-u. U slučaju da je obveznik podatke na prijavama za vođenje matične evidencije dostavio Zavodu nakon proteka roka iz st. 1. čl. 112., Zavod će ih provjeriti i unijeti u matičnu evidenciju u roku od 3 radna dana od primitka prijave.

Pripremila: Sandra Tomić Ilić, dipl. iur.