U središtu

Blagdani i pravo na naknadu plaće i plaću za rad u vrijeme blagdana

31.12.2014 S obzirom na blagdane koji 2014., odnosno 2015. godine padaju u radne dane pretežitog broja zaposlenih (Božić 25.12.2014. – četvrtak, Sveti Stjepan 26.12.2014. – petak, Nova godina 1.1.2015. – četvrtak), u članku želimo podsjetiti pod kojim uvjetima radnici ostvaruju pravo na naknadu plaće za blagdan, odnosno na plaću ako u dane blagdana rade.

Prema članku 1. Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj blagdani u Republici Hrvatskoj su: 1. siječnja – Nova godina; 6. siječnja – Bogojavljanje ili Sveta tri kralja; Uskrs i Uskrsni ponedjeljak; Tijelovo; 1. svibnja – Praznik rada; 22. lipnja – Dan antifašističke borbe; 25. lipnja – Dan državnosti; 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja; 15. kolovoza – Velika Gospa; 8. listopada – Dan neovisnosti; 1. studenoga – Svi sveti; 25. prosinca – Božić; 26. prosinca, prvi dan po Božiću, Sveti Stjepan.

U dane blagdana u Republici Hrvatskoj se ne radi.

Prema članku 5. navedenog Zakona, radnici u dane blagdana i neradnih dana imaju pravo na naknadu plaće.

Sukladno članku 94. Zakona o radu (NN br. 93/14 – dalje u tekstu: ZR) za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću. Istom odredbom nije propisano koliko iznosi to povećanje plaće, već je samo propisano pravo na povećanu plaću, a iznos povećane plaće određuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili odlukom poslodavca.

Većina zaposlenih u Republici Hrvatskoj za navedene blagdane neće raditi. U tom slučaju ostvaruju pravo na naknadu plaće, ali samo ako bi inače te dane bili dužni raditi. No, postoje određena zanimanja (policija, liječnici i medicinsko osoblje, vatrogasci, taxi služba itd.) koji rade cijele godine, bez obzira na blagdane, stoga oni za rad na blagdan ostvaruju posebna prava.

Prema Zakonu o radu radnici imaju pravo na različita materijalna i nematerijalna prava iz radnog odnosa u vezi rada na božićne i/ili novogodišnje blagdane, ovisno o sljedećim situacijama:

- ako su radnici radili samo u četvrtak (25.12.2014. i/ili 1.1.2015.), imat će pravo na plaću uvećanu za dodatak za rad blagdanom. Ako četvrtak nije redoviti radni dan radnika, radom na taj dan radnik je ostvario prekovremene sate pa će imati i pravo na uvećanje plaće s osnove prekovremenog rada, a poslodavac je radniku dužan, ako je u pitanju rad na dan tjednog odmora, omogućiti i jedan dan odmora tjedan neposredno nakon toga. Ako je četvrtak redoviti radni dan radnika, radnik neće imati pravo na dodatak na plaću za prekovremeni rad, već samo na povećanu plaću.

- ako su radnici radili (i) u petak (26.12.2014.), koji inače nije njihov redoviti radni dan već dan tjednog odmora, imat će pravo na plaću uvećanu za dodatak za rad blagdanom, te prekovremeni rad, a poslodavac im je dužan osigurati dan tjednog odmora sukladno članku 74. ZR-a. Ako je četvrtak inače redoviti radni dan radnika, tada će radnici imati pravo samo na dodatak za rad blagdanom.