Dnevne novosti

Sindikat: Vlada snizila koeficijente dijelu inspektora preuzetih u Državni inspektorat

08.11.2019 07:25 ZAGREB, 7. studenoga 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u četvrtak od vlade obrazloženje zašto je snizila koeficijente dijelu inspektora preuzetih u Državni inspektorat, osobito u svjetlu najava horizontalnog povećanja plaća u državnoj i javnim službama.

Sindikat je priopćio da je Vlada usvojila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu, kojom se snižavaju koeficijenti za oko 200 viših i građevinskih inspektora, kao i viših inspektora zaštite okoliša i inspektora zaštite okoliša. Tako se prvima snizila plaća za 9 posto, a drugima za nešto više od 3 posto.

"Ovakvim uređenjem koeficijenata Vlada ne samo da je napravila intervenciju u sustav koeficijenata koje se tek sprema analizirati, nego je građevinske inspektore i inspektore zaštite okoliša dovela u podređeni položaj u odnosu na upravne, inspektore cestovnog prometa, inspektore cesta i za žičare, koji su, zahvaljujući činjenici da nisu preuzeti u Državni inspektorat, zadržali svoje koeficijente", poručuje sindikat. Također, apsurdnom je ocijenio činjenicu da su inspektori koji su zadržali koeficijente sadašnju razinu postigli jer su svojevremeno izjednačeni s građevinskim i inspektorima zaštite okoliša.

Sindikat podsjeća da su inspektorima koeficijenti u visini 1,90 i 1,60 utvrđeni za vrijeme vlade Ive Sanadera, kada je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bila Marina Martinović Dropulić, da bi za vrijeme vlade Zorana Milanovića, kao i svi koeficijenti u državnim i javnim službama, bili smanjeni za 3 posto. "Inspektori pogođeni Uredbom ne mogu se veseliti najavljenom povećanju osnovice za izračun plaće od 6,12 posto, ali od Vlade očekuju objašnjene razloga zašto su im smanjeni koeficijenti, posebice u svjetlu najava horizontalnog povećanja plaća u državnoj i javnim službama", poručuju iz sindikata.