Dnevne novosti

Poljski premijer najavio nastavak reformi pravosudnog sustava

07.11.2019 07:05 VARŠAVA, 6. studenoga 2019. (Hina/dpa) - Poljska će nastaviti provoditi reforme svog pravosudnog sustava, ali će pokušati uzeti u obzir stajalište Europske unije, rekao je u srijedu premijer Mateusz Morawiecki, javlja poljska novinska agencija PAP.
"Poljsko pravosuđe i dalje zahtijeva temeljitu reformu.. I nastavit ćemo provoditi te reforme na način da one budu shvatljive našim partnerima u EU, ali prvenstveno na način da naše sudove u konačnici učinimo djelotvornima", rekao je Morawiecki u intervjuu objavljenom u srijedu ujutro. Optužbe da vladajuća stranka Prave i pravde (PiS) potkopava pravosudnu neovisnost zadnjih godina dominiraju političkim raspravama u zemlji i zbog njih se vlada spori s Bruxellesom.

O brojnim pravosudnim reformama koje je PiS proveo raspravljao je Europski sud pravde. To najviše sudsko tijelo Europske unije u utorak je presudio da je Poljska prekršila europsko pravo snižavanjem dobi za umirovljenje sudaca i uvođenjem različite dobi za umirovljenje ženskih i muških sudaca. Morawiecki je rekao da će Poljska "temeljito" analizirati odluku Europskog suda pravde, no upozorio je da je presuda izrečena o Zakonu koji više nije na snazi jer je izmijenjen prije godinu dana.

Članovi PiS-a dugogodišnji su kritičari pravosudnog sustava Poljske za koji tvrde da je neučinkovit, samodostatan i koruptivni relikt komunističke prošlosti.