Dnevne novosti

Ustavni sud BIH osporio smrtnu kaznu u ustavu Republike Srpske

07.10.2019 07:05 MOSTAR, 4. listopada 2019. (Hina) -  Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je u petak odredbu ustava Republike Srpske u kojoj je bilo predviđeno postojanje smrtne kazne.   
U izjavi za Radio televiziju Republike Srpske, predsjednik ustavnog suda BiH Zdravko Knežević rekao je kako je sud u petak odlučio da takva norma ne može postojati u ustavu RS-a. Po njegovim riječima entitetske institucije imaju rok od tri mjeseca da izbrišu tu odredbu koja je današnjom odlukom stavljena izvan snage. Vlasti RS-a su postojanje smrtne kazne u ustavu preuzele iz zakonodavstva bivše Jugoslavije, te su u međuvremenu u više navrata bile kritizirane zbog toga od europskih i međunarodnih institucija.

U Ustavu RS-a bilo je definirano kako se "smrtna kazna može iznimno propisati i izreći samo za najteže oblike teških kaznenih djela". No, vlasti ovoga entiteta nikada je nisu izrekle, niti je kaznenim zakonodavstvom bilo predviđeno izricanje smrtne kazne. Zahtjev za ukidanjem smrtne kazne podnio je kluba izaslanika bošnjačkog naroda iz vijeća naroda Republike Srpske. U međuvremenu su vlasti Republike Srpske najavile izmjene entiteskog ustava kojima je predviđeno i izbacivanje odredbe o postojanju smrtne kazne.