Dnevne novosti

Bošnjaković: Oštrija kazna djelotvornija

04.10.2019 07:30 Obitelj
ZAGREB, 3. listopada 2019. (Hina) - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je u četvrtak da će nakon analize prijedloga, primjedbi i stručne rasprave iznijeti mišljenje o prijedlogu pravobraniteljice za djecu da se zbog necijepljenja djece za roditelje predloži zatvorska kazna, ocjenivši ipak da je oštrija kazna djelotvornija.

Bošnjaković je nakon sjednice Vlade rekao kako je završilo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću vezano uz izmjene Kaznenog zakona te će se tek analizirati svi pridošli prijedlozi i primjedbe kao i prijedlog pravobraniteljice. "Konzultirat ćemo i medicinsku i pravnu struku, katedre fakulteta pa ćemo vidjeti gdje smo. Da se izjašnjavam o tome je li to uobičajno, mislim da je preuranjeno, međutim svaku ćemo primjedbu analizirati", kazao je upitan što misli o njenom prijedlogu.

Komentirajući riječi ministra zdravstva Milana Kujundžića kako ne treba ići s drastičnim kaznama nego, eventualno novčanim uz konstantno informiranje roditelja, Bošnjaković je rekao da medicinske argumente ne zna, no zato će i razgovarati sa svima te vidjeti koje je najbolje rješenje. Istaknuo je kako nema sva saznanja o problematici i ne bi htio juriti s izjavama već treba vidjeti što kaže struka."Mi smo već imali izmjene Kaznenog zakona gdje smo povećali kazne onima koji počine kaznena djela prema djeci i maloljetnicima. Mislim da su veće kazne koje unosimo djelotvornije od blage kaznene politike koja ne odvraća mogućeg počinitelja. Mislim da je oštrija kazna bolja poruka onima koji eventualno žele počiniti neko djelo", poručio je Bošnjaković.

Ponovio je da unatoč tomu što sudski postupci traju dugo i postoji velik dio neriješenih predmeta, svaki se dan radi na ubrzavanju postupaka. "To se vidi i iz statistike i pada broja predmeta, a to znači da imamo rezultate. Svakako ima prostora da se stanje poboljša, imamo dosta zakona u izmjeni ali ono što je važno je digitalizacija pravosuđa. U svim segmentima poduzimamo mjere digitalizacije", naglašava Bošnjaković.