Dnevne novosti

Počinju saslušanja predloženih povjerenika EK u Europskom parlamentu

01.10.2019 07:00 BRUXELLES, 30. rujna 2019. (Hina/dpa) - Tim novoizabrane predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen, u ponedjeljak očekuje prvi test na saslušanjima u Europskom parlamentu, a kod dvoje kandidata već je otkriven mogući sukob interesa. 
Saslušanja počinju u 12,30 sati, a prvi na redu je slovački kandidat Maroš Šefčovič. Saslušanja će trajati do sljedećeg četvrtka, a svaki kandidat za povjerenika Europske komisije će tri sata odgovarati na pitanja eurozastupnika i dokazivati svoju profesionalnu kompetenciju. Među njima je i hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica koja bi pred parlamentarcima trebala biti  u četvrtak, 3. listopada.

Kandidati iz Mađarske i Rumunjske već su blokirani. Odbori za pravne poslove i unutarnje tržište potvrdili su da se Laszlo Trocsanyi i Rovana Plumb nalaze u sukobu interesa što ih diskvalificira za njihove položaje.  Na zahtjev predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, odbor će u ponedjeljak razjasniti svoju odluku. U ponedjeljak su na rasporedu saslušanja Slovaka Šefčoviča, Irca Phila Hogana i Bugarke Marije Gabriel koji su već služili u odlazećoj Junckerovoj komisji. Nova Europska komisija trebala bi započeti s radom u studenom.