Dnevne novosti

Sabor danas o strategiji upravljanja državnom imovinom

27.09.2019 07:30 KUĆA
ZAGREB, 26. rujna 2019. (Hina) -  Cilj za idućih sedam godina je održivo, ekonomično i transparentno upravljanje i raspolaganje državnom imovinom, navodi se u prijedlogu Strategije upravljanja državnom imovinom  za razdoblje od 2019. do 2025. o kojoj će Hrvatski sabor danas raspravljati.
Strategijom se određuju dugoročni ciljevi i smjernice upravljanja državnom imovinom uvažavajući gospodarske i razvojne prioritete Republike Hrvatske. Učinkovito upravljanje državnom imovinom, kako se navodi u strategiji, operacionalizirat će se putem smanjenja portfelja nekretnina, rastom investicijskih projekata putem osnivanja prava građenja, prava služnosti, darovanja, davanja u zakup ili dodjela na korištenje.

Ciljevi su i povećati broj investicijskih projekata na državnoj imovini,  kao i stavljanje u funkciju nekretnina prenesenih na upravljanje Državnim nekretninama d.o.o., nastavak privatizacije trgovačkih društava u vlasništvu RH i unapređenje upravljanja pravnim osobama od posebnog interesa za RH.

Strategijom je predviđeno i da se državni portfelj kojim upravlja Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i dalje smanjuje. Na dan 31. prosinca 2018. taj portfelj obuhvaćao je 387 trgovačkih društava. Uobičajenog glasovanja petkom neće biti.