Dnevne novosti

Predstavljen EU projekt za unaprijeđenje socijalnih usluga u Osijeku i Novom Sadu

20.09.2019 07:10 OSIJEK, 19. rujna 2019. (Hina) - Lokalne vlasti iz Osijeka i Novog Sada, u sklopu prekogranične suradnje, zajedno će provoditi projekt „Inclusive Community“ (Uključiva zajednica), vrijedan više od 371 tisuće eura, za naprjeđenje socijalnih usluga u tim  gradovima, istaknuto je u četvrtak na predstavljanju projekta u Osijeku.
Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je da je temeljni cilj projekta unaprijeđenje socijalnih usluga u Osijeku i Novom Sadu za korisnike socijalne skrbi i osobe u riziku od siromaštva i isključenosti, i to kroz razvoj lokalnih institucionalnih kapaciteta i jačanje suradnje pružatelja socijalnih usluga iz Hrvatske i Srbije.

Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica osječkog Volonterskog centra koji je nositelj projekta, izvijestila je da su partneri grad Osijek, novosadski Humanitarni centar, osječko Gradsko društvo Crvenog križa i novosadski Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu. Projekt se sufinancira sredstvima IPA fondova Europske unije, a ukupna vrijednost projekta je nešto više od 371 tisuće eura, dodala je.

Kao ciljeve projekta navela je uspostavu centara za socijalnu integraciju u Osijeku i Novom Sadu, čiji će volonteri pružati usluge korisnicima socijalne skrbi kao što su pomoć djeci u učenju, pomoć u kući starijim osobama i druge usluge koje su im potrebne. „Projektom želimo, među ostalim, dodatno unaprijediti upravljanje i učinkovitost socijalnih usluga za korisnike socijalne skrbi u Osijeku kroz aktivnosti uspostavljanja novih usluga koje uključuju razvoj ICT rješenja i sustava e-kartica za socijalnu pomoć 850 kućanstava.

U planu je i adaptacija skladišta osječkog Gradskog društva Crvenog križa koje će služiti za distribuciju humanitarne pomoći i medicinske opreme”, rekla je Šehić Relić.Projekt će se provoditi do 31. ožujka 2021. godine.