Dnevne novosti

Zbog zlostavljanja zatvorenika proširena istraga protiv splitske zločinačke skupine

18.09.2019 07:00 SPLIT, 17. rujna 2019. (Hina) - Zbog zlostavljanja i iznude zatvorenika Uskok je proširio istragu protiv četvorice članova zločinačkog udruženja iz Splita, objavilo je u utorak Državno odvjetništvo.

Nakon što je 8. ožujka ove godine doneseno rješenje o provođenju istrage protiv osmero okrivljenika, potom 3. travnja rješenje o proširenju istrage protiv osmero okrivljenika te 20. kolovoza rješenje o proširenju istrage protiv trojice okrivljenika, Uskok je donio još jedno rješenje o proširenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (21, 28, 20 i 46) zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela pokušaja iznude u sastavu zločinačkog udruženja te teške tjelesne ozljede. 

U rješenju se navodi kako se osnovano sumnja da su dvojica okrivljenika kao pripadnici zločinačkog udruženja protiv kojih se vodi istraga, u razdoblju od 3. do 12. kolovoza 2019., u splitskom zatvoru, prijeteći da će mu silovati sestru i djevojku zatražili od jednog istražnog zatvorenika da im u roku od tri dana plati 15.000 kuna, iako su znali da prema njima ni po kojem osnovu nema nikakvih dugovanja, izvijestio je Uskok.

Kako bi ga prisilili da isplati traženi iznos, u dogovoru s istražnim zatvorenicima, odnosno drugom dvojicom okrivljenih s kojim su dijelili zatvorsku ćeliju, jedan od njih ga je tukao te su ga dovodili do vrata i glavu mu prislanjali na rešetke prozora gdje ga je okrivljenik u prolazu pored ćelije više puta udario. Uslijed udaraca i izazvanog straha za svoj život, oštećeni je zatražio od majke da im plati traženi iznos, navodi Uskok. Nakon toga su dvojica okrivljenika od njega zatražili da im plati još 30 tisuća eura i prepiše pokretninu vrijednu 23 tisuće eura te su ga kako bi ga prisilili na to trojica okrivljenika svakodnevno tukli te ga ponižavali i tako ga prisili da napiše izjavu kojom dvojici okrivljenika prepušta vlasništvo nad jednom pokretninom, a s njegovog novčanog pologa su kupovali predmete u zatvorskoj kantini vrijedne najmanje 500 kuna.

U rješenju se navodi i da je jedan okrivljenik mokrim ručnikom, u koji je bila zamotana plastična boca s vodom, udarao po glavi i tijelu, okrivljenika zbog čega je zadobio teške tjelesne ozljede.