Dnevne novosti

HOK zadovoljan predloženim izmjenama Zakona o obrtu

17.09.2019 07:30 radnici
ZAGREB, 16. rujna 2019. (Hina) - Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec u ponedjeljak je ocijenio da će predložene izmjene Zakona o obrtu ojačati hrvatsko obrtništvo i gospodarstvo u cjelini, te da će gospodarstvo moći jače utjecati na obrtničke obrazovne programe.

Prema Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o obrtu upućenom u Sabor prošli tjedan, za koje se HOK nada da će biti izglasane do kraja godine, resorni ministar davat će suglasnost na plan strukture upisa u programe za obrtnička zanimanja, čime se osigurava neposredan utjecaj gospodarstva, rekao je Ranogajec na konferenciji za novinare. Dodao je pritom kako Vlada predlaže da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izrađuje strukovni kurikulum za obrtnika zanimanja koji sada izrađuje ministar zadužen za obrazovanje. To znači da će gospodarstvo jače nego do sada utjecati na oblikovanje okvira obrazovanja za obrtnička zanimanja, kaže Ranogajec.

Nada se da će zakonske izmjene biti izglasane do kraja godine. "Ako se zakon donese do kraja godine, mi ćemo biti do početka iduće škole godine spremni preuzeti kompletno sve što nas zakonom obvezuje”, rekao je Ranogajec. Istaknuo je kako je sadašnji Zakon donesen 2013. godine narušio i djelomično prekinuo vezu između gospodarstva, svijeta rada i strukovnog obrazovanja. Smatra da treba povisiti bodovni prag za upis u strukovne škole, kako bi oni koji ih upisuju mogli, kako je rekao, stjecati izvrsnost i na taj način kreirati budućnost hrvatskog gospodarstva. Spomenuo je i druge izmjene koje predlaže Vlada te među njima istaknuo promjenu pomoćničkog u naučnički ispit. Ocjenjuje kako će se time utjecati na percepciju niže vrijednosti toga ispita.

„Pomoćnički ispit 2013. godine maknut je iz nadležnosti HOK-a te je preseljen u Agenciju za strukovno obrazovanje odraslih. Pokušalo se iz Zagreba s nekoliko telefona rješavati pomoćnićke ispite na razini cijele države. Pokazalo se, a mi smo upozoravali na to, da je to nemoguće”, rekao je Ranogajec. Također, novost je i ta što će obrtnici nakon 15 godina radnog iskustva moći registrirati vlastiti ispit bez polaganja majstorskog ispita. Uz to, produljuje se mogućnost obavljanja sezonskog obrta, s dosadašnjih šest na devet mjeseci. Također, Centar za mirenje HOK-a dobit će svoje utemeljenje u Zakonu o obrtu.

„Trebali bi svi zajedno promovirati znanje na svim razinama, poštivati jedni druge, skinuti stigmu s obrtničkih zanimanja. Roditeljima i učenicima bih poručio da su stipendije uz pomoć HOK-a povećane za 100 posto u slučaju da upišu neko obrtničko zanimanje po jedinstvenom modelu obrazovanja. Novost na koju želim sve podsjetiti je to da poslodavci mogu dobiti naknadu za mentore koji će raditi s učenicima”, zaključio je Ranogajec.