Dnevne novosti

ECOWAS obećao milijardu dolara pomoći za borbu protiv islamista u regiji

16.09.2019 07:05 OUAGADOUGOU, 15. rujna 2019. (Hina) - Vođe zapadnoafričkih država obećale su milijardu dolara pomoći za borbu protiv rastuće prijetnje islamista u regiji, objavila je u subotu Gospodarska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS).Skupine povezane s al-Kaidom i Islamskom državom ojačale su ove godine svoju prisutnost u regiji Sahel, pojačavši etničko nasilje, posebice u Maliju i Burkini Faso.
Petnaest članova zapadnoafričkog bloka te predsjednici Mauritanije i Čada okupili su se na izvanrednom samitu u Ouagadougou, glavnom gradu Burkine Faso, kako bi odgovorili na rastuću nesigurnost. Predsjednik Komisije ECOWAS-a Jean-Claude Kassi Brou rekao je nakon zatvorenog sastanka da su odlučili financijski pomoći zajedničku borbu protiv terorizma, obećavši milijardu dolara.

Također je pozvao Ujedinjene narode da pojačaju mirovnu misiju MINUSMA koja se u Maliju nalazi od 2013. godine.Ujedinjeni narodi upozorili su u srpnju da se islamistički napadi u Zapadnoj Africi šire velikom brzinom zbog čega bi regija trebala razmotriti kako na njih, uz postoje vojne napore dodatno odgovoriti. Stanje u Burkini Faso pogoršano je u posljednjih nekoliko tjedana. U napadu krajem kolovoza ubijena su 24 vojnika, dok je prošlog tjedna u odvojenom napadu ubijeno 29-ero ljudi.