Dnevne novosti

Prijevoznici HOK-a: Nismo zadovoljni djelomičnim rješenjima

30.07.2019 07:15 ZAGREB, 29. srpnja 2019. (Hina) - Prijevoznici Hrvatske obrtničke komore (HOK) nisu zadovoljni djelomičnim rješenjima vezano uz  hrvatsko-slovenski dogovor o režimu prijelaza preko državnih granica, jer njime nisu obuhvaćeni prijevoznici iz svih dijelova Hrvatske, priopćeno je iz HOK-a u ponedjeljak.
Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo kako je sa Slovenijom dogovoreno da će od 1. kolovoza 2019. granične prijelaze Rupa i Pasjak moći koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona, registrirana isključivo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj te u četiri dalmatinske županije. 

Prijelaze Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Međimurskoj, i Varaždinskoj županiji, dok će Lupinjak i Razvor moći koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Krapinsko-zagorskoj županiji.

U priopćenju prijevoznika HOK-a navodi se da su "zadovoljni što je prijevoznicima iz Dalmacije omogućen prolazak graničnim prijelazima kojima prirodno gravitiraju, ali drže nedopustivim da se uspjehom smatra završetak pregovora kojim je prijevoznicima iz županija istočno od Varaždina i Zagreba onemogućeno obavljanje prijevoza prema Italiji i dalje prema zapadu Europe.

"Prijevoznici iz Slavonije ostali su na taj način zakinuti za korištenje za njih povoljnih graničnih prijelaza i to se nikako ne smije dopustiti, ističu iz HOK-a.Napominju i kako zbog takvih okolnosti dio prijevoznika već sada otkazuje poslove i prodaje svoja vozila.Stoga HOK traži da se otvori granični prijelaz Jurovski Brod za prijevoznike iz Slavonije. Također inzistiraju na tome da selektivan pristup propuštanja vozila nije pravedan i da hrvatskim prijevoznicima moraju biti omogućeni jednaki uvjeti prolaska.

HOK ostaje pri traženju da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donese protumjeru nepropuštanja slovenskih teretnih vozila iz mjesta koja nisu pogranična poput Ljubljane, Maribora, Kranja itd. Prijevoznici HOK-a podsjećaju da je zatvaranje graničnog prijelaza Mursko Središće s hrvatske strane rezultiralo "ovim diskriminatornim postupcima Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije".

Stoga zahtijevaju od hrvatske Vlade da donese odluku o otvaranju istog graničnog prijelaza za hrvatske prijevoznike."Republika Hrvatska je članica EU i smatramo da joj Slovenija nema pravo diskriminatorno odrediti pravce cestovnog prometa teretnih vozila zatvaranjem granica", zaključuje se u priopćenju HOK-a.