Dnevne novosti

Katalonski sud odbacio zahtjev španjolske vlade o zatvaranju predstavništava u svijetu

30.07.2019 07:00 MADRID, 29. srpnja 2019. (Hina) - Viši sud pravde Katalonije (TSCJ) odbio je u ponedjeljak zahtjev španjolske vlade za privremenim zatvaranjem predstavništava Katalonije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, Njemačkoj, SAD-u, Italiji i Švicarskoj prije konačne odluke o njima.
Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da prilikom otvaranja tih predstavništava „nisu ispunjeni zakonski uvjeti“. Ministarstvo se pozvalo na zakon prema kojem je vlada Katalonije trebala o tome unaprijed obavijestiti španjolsku vladu u Madridu te je napomenulo kako je je primilo odluku o njihovom otvaranju samo 24 sata prije njihovog uspostavljanja čime nije na vrijeme mogla poslati dokumente institucijama poput porezne uprave.

Katalonska vlada je, pak, istaknula kako nije otvorila niti jedno novo predstavništvo, nego da je nanovo otvorila ona koju su bila prisilno zatvorena u studenom 2017. Tada je nakon referenduma o nezavisnosti te proglašenja republike Katalonije u parlamentu u Barceloni, španjolska vlada posegnula za ustavom te preuzela direktno upravljanje nad tom autonomnom pokrajinom pa su predstavništva bila zatvorena.

Nakon održanih parlamentarnih izbora u Kataloniji, na kojima su opet pobijedile stranke za nezavisnost, nova katalonska vlada je opet otvorila predstavništva u svijetu. Španjolska vlada je zatim zatražila zaustavljanje aktivnosti katalonskih delegacija u Berlinu, Londonu i Ženevi. Tvrdi da se ona bave politikom, odnosno promicanjem nezavisnosti Katalonije.

Španjolski mediji nazivaju te predstavništva „veleposlanstvima Katalonije“. Nakon presude suda u ponedjeljak sva predstavništva će normalno nastaviti sa svojim radom. Španjolska vlada može se žaliti na odluku. Katalonska vlada je u veljači nanovo otvorila predstavništvo u Zagrebu iz kojeg uspostavlja odnose sa zemljama jugoistočne Europe. Poručila je kako će nastaviti s otvaranjem takvih predstavništava u svijetu kako bi "se čuo glas Katalonije u Europi i svijetu".