Dnevne novosti

Ministar Krstičević hrvatskim iseljenicima održao predavanje na Kninskoj tvrđavi

19.07.2019 07:05 ZAGREB, 17. srpnja 2019. (Hina) - U sklopu projekta Ljetna škola “Domovina” Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević održao je u srijedu predavanje polaznicima škole na Kninskoj tvrđavi. 
U Ljetnoj školi “Domovina” sudjeluje više od 30 polaznika, potomaka hrvatskih iseljenika iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Perua, Južnoafričke Republike i Argentine, a ministar Krstičević održao im je predavanje pod nazivom “Hrvatska vojska jučer, danas i sutra”, priopćio je MORH.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što ima priliku biti s potomcima hrvatskih iseljenika na Kninskoj tvrđavi: „Svjedočiti o pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci na stoljetnoj Kninskoj tvrđavi budi poseban osjećaj ponosa na slavne dane, a naša je obveza prenositi istinu o Domovinskom ratu", rekao je i naglasio kako je Domovinski rat temelj moderne Hrvatske države te da žrtva hrvatskih branitelja nije bila uzaludna.

„Žrtva hrvatskih branitelja nas obvezuje da gradimo Hrvatsku državu i dalje, za buduće generacije“, poručio je.  Govorivši o stvaranju Hrvatske vojske, ministar je istaknuo kako je Hrvatska vojska u potpunosti nastala u Domovinskom ratu, iz naroda, a danas stoji uz svoj narod i njemu na ponos. „Nismo imali mnogo, ali bili smo spremni dati sve, a mnogi su i dali ono najvrjednije, svoje živote i na tome im zauvijek hvala. Naučili smo razmišljati izvan ustaljenih okvira, profilirali smo mlade i sposobne zapovjednike i razvili zajedništvo koje se u narednim godinama pokazalo nezaustavljivo za bilo koju silu“, zaključio je ministar.

Ističući kako je vojno-redarstvena operacija Oluja bila kruna pobjedničkih operacija u Domovinskom ratu, ministar je citirao i marinskog generala i bivšeg ministra obrane SAD-a Jamesa Mattisa koji je rekao: "Oluja je  pokazala kako dobro vođene snage, dobro obučene, opremljene i s dobrim političkim smjernicama mogu promijeniti tijek povijesti." Podsjetio je kako je, predvođena prvim hrvatskim predsjednikom doktorom Franjom Tuđmanom, ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom, Hrvatska vojska započela transformaciju u modernu vojnu silu. Transformacija je uključivala usvajanje je zapadne doktrine, uvođenje nove filozofije vođenja postrojbi u kojoj su zapovjednici uvijek išli prvi i koja je dopuštala inicijativu mladih zapovjednika.

Predstavljajući sadašnja postignuća Hrvatske vojske, ministar je istaknuo kako je Hrvatska vojska danas respektabilna vojna sila, a hrvatski vojnik priznat u svijetu kao istinski profesionalac i promotor Hrvatske.„Slobodna i suverena, Hrvatska je danas priznata članica NATO-a i Europske unije, a sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske u misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta profiliralo je Hrvatsku vojsku kao jamca sigurnosti i regionalnu silu u ovom dijelu Europe“, kazao je ministar i poručio kako je i danas, kao i u ratu, u fokusu Hrvatske vojske čovjek kao najvrjedniji dio sustava. 

Govoreći o  novim projektima razvoja oružanih snaga, ministar je najavio kako će od ove jeseni budući kadeti Hrvatske vojske polagati svoju prisegu upravo na Kninskoj tvrđavi, simbolu Domovinskog rata.  U zaključku ministar je istaknuo da hrvatski vojnik u svakom trenutku časno predstavlja, ne samo sebe, nego našu Domovinu, naše vrijednosti, našu inovativnost i naš narod.  Prigodnim govorom tom se prigodom okupljenima u Kninu obratio i gradonačelnik grada Knina Marko Jelić.

Nakon predavanja, ministar Krstičević je s polaznicima Ljetne škole obišao muzej Oluja 95, najviši plato Kninske tvrđave, spomenik prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i mjesto gdje je nakon akcije Oluja 1995. podignuta hrvatska zastava. U sklopu programa Ljetne škole na Kninskoj tvrđavi nastupila je i Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.