Dnevne novosti

Duterte izjavio kako neće pristati na suđenje na Međunarodnom sudu

18.07.2019 07:00 MANILA, 17. srpnja 2019. (Hina/Reuters) - Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je kako mu se nikada neće suditi na međunarodnom sudu za masovna ubojstva počinjena tijekom rata protiv droge i obećao kako neće biti popuštanja u ratu u kojem tvrdi da pobjeđuje i koji namjerava provesti do kraja.
U televizijskom intervjuu s poznatim pastorom, kontroverzni je predsjednik rekao kako filipinski pravosudni sustav dobro funkcionira te bi bilo "glupo" pomisliti da bi on dopustio da mu sudi međunarodni sud. "Može mi se suditi jedino na filipinskom sudu kojim će predsjedati filipinski sudac s filipinskim tužiteljem. Neću odgovarati ljudima bijele rase. Morate biti glupi da to pomislite", rekao je kasno u utorak.

"Ja sam Filipinac. Imamo svoje sudove ovdje, a vi me želite odvesti negdje drugdje? Ne sviđa mi se to. Imam svoju zemlju koja funkcionira i to znam. Pravda ovdje funkcionira", izjavio je Duterte.

Njegovi protivnici se ne slažu i tvrde kako policija prolazi nekažnjeno za ubojstva te kako, s podrškom 80 posto građana, velikom većinom u Kongresu i vlastitim namještenicima na čelu sudova, komisija i istražnih tijela, ne postoji mogućnost da Duterte bude smijenjen ili da mu se sudi u vlastitoj državi.

Duterte (74) je ranije rekao kako je toliko posvećen ratu protiv droge da je spreman pojaviti se na suđenju za zločine protiv čovječnosti na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Hagu ili ondje trunuti u zatvoru. Međutim, samo nekoliko tjedana nakon što je tužitelj ICC-a u veljači 2018. najavio pokretanje početne istrage o ubojstvima, Duterte je policiji naredio da ne surađuje te potom jednostrano povukao članstvo Filipina iz Međunarodnog suda. Istraga se unatoč tomu nastavila.

Posljednji izraz otpora uslijedio je dan nakon što Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda odobrilo rezoluciju kojom se pokreće istraga o ubojstvima čime su odgovorili na poziv jedanaest UN-ovih stručnjaka zabrinutih zbog "zapanjujućeg" broja smrti. Filipinska vlada odbila je rezoluciju tvrdeći kako je riječ o uplitanju pristranih zapadnih zemalja te negiraju optužbe aktivista koji tvrde da policija izvršava pogubljenja tisuća korisnika i preprodavača droga.

Duterte je rekao da je ostvario uspjeh svojom kampanjom protiv narkotika te kako je na ulicama manje droge. Izjavio je kako bi osumnjičenici trebali "ostaviti drogu ili umrijeti", no naglasio kako je samo riječ o izrazu, a ne naredbi za ubojstva."Sviđalo im se to ili ne, nastavit ću i dovršiti ono što sam započeo", rekao je Duterte.