Dnevne novosti

Ministrica Divjak s glavnim direktorom za istraživanje i inovacije EK o većim ulaganjima

16.07.2019 07:40 ZAGREB, 15. srpnja 2019. (Hina) - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak razgovarala je u ponedjeljak s glavnim direktorom Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije Jean-Ericom Paquetom o pripremama Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020., kao i većim ulaganjima u znanost i istraživanje.
Kako je priopćeno sa sastanka, ministrica Divjak je zatražila od Europske komisije potporu i zalaganje za osiguranje većih sredstava za istraživanje, znanost i inovacije u idućem proračunskom razdoblju za države koje su do sada povukle manje sredstava od 'starih' država članica.

Istaknula je da se Republika Hrvatska sprema na sve moguće scenarije nastavka i potencijalnog dovršetka pregovora oko zakonodavnih akata u području istraživanja te naglasila potrebu za jasnim isticanjem doprinosa istraživanja i inovacija pri rješavanju najvažnijih problema današnjice te koristi koju će imati od sudjelovanja u novome Okvirnom programu.

Paquet očekuje da Hrvatska tijekom svoga predsjedanja finalizira pregovore o Obzoru Europa, čime bi se ostvarila sigurnost vezana uz početak novoga proračunskog razdoblja 1. siječnja 2021. godine (paket od oko 100 milijardi eura).Na sastanku je istaknuto i da se nadogradnja Europskoga istraživačkog prostora i implementacija nacionalnih politika ne događaju u Bruxellesu, već u državama članicama.

Paquet je naglasio da Hrvatska ima punu potporu Europske komisije u svojim nastojanjima da uz reformske procese utječe na povećanje kompetitivnosti i izvrsnosti hrvatskih istraživača i institucija na europskoj razini, izrazivši zadovoljstvo novim modelom programskoga financiranja javnih znanstvenih instituta i javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj.

Nakon radnog sastanka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Paquetov posjet Hrvatskoj nastavlja se susretom s hrvatskim istraživačima te okruglim stolom na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na temu sudjelovanja Republike Hrvatske u Obzoru 2020.