Dnevne novosti

Vlada odbacila navode iz interpelacije o moratoriju na prodaju zemlje strancima

12.07.2019 07:30 ZAGREB, 11. srpnja 2019. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak odbacila navode iz interpelacije 20 zastupnika o svome radu odnosno nečinjenju Vlade u vezi produljenja moratorija na prodaju zemlje strancima.

Istaknuto je da će prije isteka roka utvrđenog Ugovorom o pristupanju EU, odnosno 1. srpnja, podnijeti zahtjev Europskoj komisiji za produljenje navedenog ograničenja za dodatne tri godine.

U interpelaciji koju je inicirao HSS upozorava se da za godinu i pol istječe moratorij na prodaju zemlje strancima te da Vlada do sada nije učinila ništa kako bi taj moratorij produžila, a "već je pet do 12".

Interpelacijom, uz ostalo, stoga traže da Sabor Vladu zaduži da u roku od tri mjeseca Europskoj komisiji podnese zahtjev za produženjem moratorij na dodatne tri godine.

Podsjećaju da se moratorij može produžiti na temelju Ugovora o pristupanju Hrvatske EU te podsjećaju da i "stare članice" onemogućuju ili znatno otežavaju strancima kupnju njihovog poljoprivrednog zemljišta.

Tolušić: Zahtjev za produljenjem moratorija poslat ćemo najvjerojatnije u rujnu

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u obrazloženju izvješća Vlade podsjetio je da prijelazno sedmogodišnje razdoblje za ograničenje stjecanja poljoprivrednog zemljišta strancima, utvrđeno Ugovorom o pristupanju, vrijedi do 1. srpnja 2020. godine, a Hrvatska će prije isteka tog roka podnijeti zahtjev Europskoj komisiji za produljenje navedenog ograničenja za dodatne tri godine, odnosno do 1. srpnja 2023. godine.

Zahtjev ćemo podnijeti najvjerojatnije sredinom rujna, naveo je Tolušić, podsjetivši da su i druge države članice EU, koje su podnosile takav zahtjev to učinile nekoliko mjeseci prije isteka roka.

Istaknuo je i da je država, radi produljenja prijelaznog razdoblja za ograničenje stjecanja poljoprivrednog zemljišta, s predstavnicima DG FISMA (Directorate-General for Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union) održala sastanak vezano uz tehničke aspekte predaje zahtjeva za produljenjem te su prikupljeni svi dokazi o postojanju opravdanih razloga za to, a vezano uz uklanjanje nedostataka na tržištu poljoprivrednog zemljišta.

Tolušić je, vezano uz programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, naveo da je Ministarstvo poljoprivrede je zaprimilo 396 programa, od kojih je suglasnost dana na njih 176, a 220 ih je vraćeno na doradu.

Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, napomenuo je, raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem "vraćeno je"  općinama i gradovima te je dana mogućnost zakupa na 25, plus dodatnih 25, godina.

"Praktički, omogućili smo da nekoliko generacija hrvatskih poljoprivrednika koristi državno poljoprivredno zemljište, kao i omogućili prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta domicilnim hrvatskim poljoprivrednim gospodarstvima", istaknuo je Tolušić.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako se iz svega navedenog može zaključiti da su "zastupnici malo prenaglili". "Naučili smo već na to", dodao je.

Suradnja Hrvatske i Mađarske na području vojnog zrakoplovstvaVlada je u saborsku proceduru uputila i konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između hrvatske i mađarske vlade o suradnji u području vojnog zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti kojim se potvrđuje Sporazum između dviju vlada o suradnji u području vojnog zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti, potpisan u Budimpešti, 8. travnja.

Sporazumom se utvrđuju nadležna tijela za njegovu provedbu, organizacije i tijela za suradnju te određuju odgovornosti stranaka, korištenje nacionalnog zračnog prostora i zračnih pristaništa, traganje i spašavanje te istraživanje zrakoplovnih nesreća, obuka i posjeti, servisiranje zrakoplova na zemlji i u zraku te razmjena podataka u vezi s nadzorom i zaštitom zračnog prostora.

Provedba ovoga Zakona u djelokrugu je Ministarstva obrane. Sporazumom se, naime, određuju temeljna pravila suradnje i aktivnosti snaga protuzračne obrane u okviru NATO-ova integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane (NATO Integrated Air and Missile Defence System, NATINAMDS), rješavaju pitanja u vezi s provedbom zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora uključujući prekogranične operacije te se utvrđuju načela za obuku osoblja zrakoplovnih snaga.

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kojem je zadaća izrada prijedloga programa te pripreme i organizacije središnjeg obilježavanja koje će se održati 4. i 5. kolovoza u Kninu.

Organizacijski odbor će program središnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja predložiti Odboru za obilježavanje obljetnica.

Administrativno-tehničke poslove za rad Organizacijskog odbora obavljat će Ministarstvo obrane.