Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o policijskim poslovima i ovlastima

04.07.2019 07:45 Policija

ZAGREB, 3. srpnja 2019. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojim se jasnije normiraju pojedine policijske ovlasti.

Normira se najniže osobno zvanje policijskih službenika koji mogu provoditi dokazne radnje ispitivanja okrivljenika i svjedoka, čime se povećava broj istražitelja te sama efikasnost i kvaliteta kriminalističkog istraživanja. Također se propisuju rokovi čuvanja podataka za osobe protiv kojih je policija podnijela prijavu. Spomenuti podaci čuvaju se četiri godine, nakon čega se automatski brišu, dok se podaci o pravomoćno osuđenim osobama čuvaju deset godina.

Propisuje se i da se provjera identiteta osoba obavlja uvidom u informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova, čime je prvi puta stvorena pravna podloga i napravljen tehnički iskorak za korištenje tog sustava. Provjera identiteta, zatražena od tijela državnih uprave te pravne ili fizičke osobe, prvenstveno se treba izvršiti uvidom u informacijski sustav, a putem osobne iskaznice ili druge javne isprave s fotografijom samo ako je to naložilo tijelo nadležno za vođenje postupka.

Osim toga, propisuju se mogućnosti i uvjeti pod kojima policija kao sredstvo prisile zaustavljanja vozila može koristiti službena i druga vozila, te se omogućava uporaba sredstava prisile ili drugih sredstava za ometanja kretanja prema letjelici, kao što su primjerice dronovi ili drugi pokretni uređaji na daljinsko upravljanje.

Zastupnici će raspravljati i o izmjenama Zakona o obrani kojim se uređuje postupak osnivanja međunarodnih vojnih zapovjedništva to jest osnivanje centra za obuku helikopterskih posada sa sjedištem u Zemuniku, a uređuje se i normativni okvir te pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija koje će pridonijeti jasnijim i jednostavnijim postupcima priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija, što će u konačnici dovesti do lakšeg pristupa tržištu rada.