Dnevne novosti

UN usvojio konvenciju o sprječavanju nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu

24.06.2019 07:10 ŽENEVA, 21. lipnja 2019. (Hina/afp),  Međunarodna organizacija rada (ILO) usvojila je u petak prvu međunarodnu konvenciju o sprječavanju nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu, uključujući načelo sankcija, ali ne spominje osjetljivo pitanje ranjivosti LGBTI osoba.
"Povijesni trenutak", rekao je Švicarac Jean-Jacques Elmiger, koji je predsjedao raspravom.Tekst je usvojen nakon dva tjedna intenzivnih rasprava u Ženevi tijekom godišnje sjednice ILO-a, koja okuplja vlade, poslodavce i sindikate 187 članica UN-a. "Zamislite svijet rada bez nasilja i uznemiravanja.

Normativna komisija za nasilje i uznemiravanje u svijetu rada to je ne samo zamislila, nego se najviše približila tome da to postane stvarnost", rekao je predsjednik komisije Rakesk Patry, nakon usvajanja nove konvencije.Konvencija se odnosi na nasilje i uznemiravanje povezano sa svijetom rada, uključujući u javnim prostorima te u privatnima kada služe kao radno mjesto, ali i tijekom putovanja između kuće i radnog mjesta.

Konvencija priznaje da nasilje i uznemiravanje "nerazmjerno pogađaju žene i djevojke". Navodi također da su i "drugi ljudi koji pripadaju jednoj ili više ranjivih skupina" također time pogođeniji, ali ne precizira točno koji. Izravno spominjanju LGBTI osoba usprotivile su se neke afričke zemlje.

Konvencija će obvezivati samo one zemlje koje je ratificiraju.Zemlje koje to učine morati će donijeti politike sensibilizacije o tom problemu i zakon za "zabranu" nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, uvesti mehanizme kontrole i sankcije.

Zakon mora također jamčiti da svaki radnik ima pravo povući se iz situacije za koju opravdano misli da predstavlja "neposrednu i ozbiljnu opasnost za njegov život, zdravlje ili sigurnost, zbog nasilja i uznemiravanja, a da zbog toga ne snosi posljedice".

Konvencija će "donijeti nadu za milijune radnika", rekla je Clarke Walker, predstavnica radnika u komisiji koja je pripremila tekst.Istaknula je da konvencija širi zaštitu na sve radnike, kakav god bio njihov ugovorni status.