Dnevne novosti

Sabor u srijedu o paketu vodnih zakona

12.06.2019 07:35 ZAGREB, 11. lipnja 2019. (Hina), Saborski zastupnici u srijedu skupnu sjednicu počinju raspravom o paketu zakona koji uređuju područje vodnog gospodarstva, a saborski Klub Milana Bandića kreće s prikupljanjem potpisa za smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak zbog njezinog navodnog protuzakonitog djelovanja.

Novim Zakonom o vodama, o vodnim uslugama i izmjenama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva cilj je postizanje ekonomičnosti i efikasnosti poslovanja javnih isporučitelja vodnih usluga, čime se stvaraju pretpostavke za ujednačavanje cijena, odnosno uspostavu jedinstvene cijene vode na jednom uslužnom području.

Tako se umjesto usitnjenog sustava s otprilike 190 isporučitelja uspostavlja jedinstveni i javni isporučitelj vodnih usluga na uslužnom području i to u formi društva kapitala čiji su osnivači sve jedinice lokalne samouprave na uslužnom području, s jedinstvenom cijenom vodne usluge.

Isto tako, uspostavlja se ekonomska regulacija cijene vode putem Vijeća za vodne usluge, čiji je cilj spriječiti monopolske i visoke tarife, ali i podcijenjene tarife, odnosno tarife koje su ispod granice povrata troškova. Nadalje, uređuju se odredbe kojima se zadržava djelatnost vodnih usluga u javnom sektoru (antiprivatizacijski koncept), te omogućava veća zaštita potrošača propisivanjem obaveznog javnog savjetovanja o odluci o cijeni vodnih usluga.

Predlaže se također pravo na ugradnju pojedinačnog vodomjera za dio nekretnine, odnosno stanove u već izgrađenim zgradama, budući da je dosad to pravo bilo uspostavljeno samo za novogradnje.Hrvatski sabor će raspraviti i izmjene Zakon o parničnom postupku kojima je cilj ubrzanje i smanjenje troškova sudskog postupka, a zastupnici će dati svoje mišljenje i o imenovanju Katje Kušec članicom Vijeće za elektroničke medije.

Članove Vijeća za elektroničke medije imenuje i razrješuje Hrvatski sabor na prijedlog Vlade na razdoblje od pet godina, a na temelju objavljenog javnog poziva.

Bandićev Klub prikuplja potpise za smjenu B. Divjak

Saborski Klub Milana Bandića najavio je kako će u srijedu početi prikupljati potpise za smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak zbog njezina navodnog protuzakonitog djelovanja, a kao primjer naveo preko 7,3 milijuna kuna poreznih obveznika potrošenih za izradu metodičkih priručnika.

Smjenu ministrice Divjak prošlog je tjedna Bandić zatražio od premijera Andreja Plenkovića ustvrdivši kako ona "treba snositi konzekvence zbog toga što svjesno krši zakon". Državne je institucije pozvao da provjere podatke o njezinu radu vezanom za izradu metodičkih priručnika, za što je lani utrošeno više od 7,3 milijuna kuna. Unatoč potrošenom novcu, ti se priručnici koriste samo u aktualnoj školskoj godini, a neće se primjenjivati u "Školi za život" koja kreće najesen.

Tijekom radnog tjedna zastupnici će, među ostalim, raspraviti i Izvješće o provedbi strategije nacionalne sigurnosti RH u kojem se kao glavni izazovi navode povećane terorističke prijetnje u Europi, procesi u jugoistočnom susjedstvu, ilegalne migracije, strano obavještajno djelovanje i hibridno djelovanje.Osim toga, za četvrtak su sindikati najavili da će Hrvatskom saboru predati potpise referendumske inicijative "67 je previše" za promjenu uvjeta umirovljenja.Radni tjedna zastupnici će zaključiti glasovanjem u petak.