Dnevne novosti

Četiri inženjerske komore protive se izmjenama zakona, premijeru poslale otvoreno pismo

05.06.2019 07:35 ZAGREB, 4. lipnja 2019. (Hina), Predsjednici četiriju inženjerskih komora poslali su u utorak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem izražavaju zabrinutost mogućnošću da Vlada prihvati izmjene dvaju zakona jer bi se tako odstupilo od više od stoljetne tradicije organizacije komora na ovim prostorima i prešlo na anglosaksonski model organiziranja, koji komore pretvara u udruge privatno pravnog karaktera.
U pismu su, uz ostalo, upozorili kako administrativno rasterećenje u obavljanju poslova u graditeljstvu ne može biti samo sebi svrhom i razlogom zakonodavnog zahvata, bez promišljanja o pravnim posljedicama koje nastaju takvim zahvatom u području koje pripada sigurnosnom sektoru i čije obavljanje poslova utječe na javno zdravlje.

"Obraćamo vam se kao predsjednici četiri inženjerske komore Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike i u ime 15.000 arhitekata i inženjera građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva duboko zabrinuti mogućnošću da Vlada RH usvoji izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, predlagatelja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja", naveli se u pismu premijeru predsjednici četiriju inženjerskih komora. 

Uz zamolbu da ih u što hitnijem roku primi na sastanak na kojem bi ga upoznali s navedenim problemom, podsjetili su da su mu se u vezi s navedenim prijedlozima zakona obratili dopisom od 11. listopada 2018. i 8. travnja 2019., ali da na to nisu dobili odgovor od Vlade ni termin za traženi sastanak. Navedenim prijedlozima zakona, stoji u pismu, protive se svi dionici na koje se te izmjene odnose ovlašteni voditelji građenja, struka, poslodavci trgovačka društva izvođači građevinskih radova, Hrvatski sindikat  graditeljstva  i četiri inženjerske komore.

Prijedlozi zakona sadrže niz odredaba koje su u protivnosti sa Ustavom Republike Hrvatske, te uvode u naš pravni sustav novine koje odstupaju od više od stoljetne tradicije organizacije komora na ovim prostorima i  prelazi na anglosaksonski model organiziranja, koji komore pretvara u udruge privatno pravnog karaktera, ocjenjuju predsjednici četiriju inženjerskih komora. 

Kao osnovni cilj predloženih izmjena predlagatelj ističe administrativno rasterećenje u obavljanju poslova u graditeljstvu, no samo to, ističu komore, ne može biti samo sebi svrhom i razlogom zakonodavnog zahvata, bez promišljanja o pravnim posljedicama koje nastaju takvim zahvatom "Iako se potrebi administrativnog rasterećenja može pripisati legitimnost, ono stavljeno u odnos prema zahtjevima sigurnosti, pouzdanosti i kvalitete građenja nije dostatno u cilju udovoljenja zahtjevima pravne sigurnosti u širem smislu.

Samo administrativno rasterećenje ne može biti samo sebi svrhom i razlogom zakonodavnog zahvata, bez promišljanja o pravnim posljedicama koje nastaju takvim zahvatom u području koje pripada sigurnosnom sektoru i čije obavljanje poslova utječe na javno zdravlje.

"Komore podržavaju ciljeve Vlade RH za administrativnim rasterećenjem gospodarstva te smo u tom cilju spremni dati i konkretne prijedloge kako se izmjenama navedenih Zakona može postići značajno financijsko i administrativno rasterećenje gospodarstva kao i profesionalnih usluga, stoji u otvorenom pismu premijeru koje su potpisali predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec, predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva Željko Dorić i predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike Živko Radović.