Dnevne novosti

Najvećim hrvatskim gradovima 103,6 milijuna 'europskih' kuna za urbani razvoj

04.06.2019 07:05 ZAGREB, 3. lipnja 2019. (Hina), Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u posljednjih je mjesec dana objavilo šest novih poziva, kojima je bespovratno osigurano ukupno 103,6 milijuna 'europskih' kuna za financiranje projekata održivog urbanog razvoja Splita, Rijeke, Zadra, Slavonskog Broda i Zagreba. 
Ministarstvo je u ponedjeljak priopćilo kako je od tih 103,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za integrirano teritorijalno ulaganje (ITU mehanizam) gotovo 60 milijuna kuna osigurano za dva strateška projekta Urbane aglomeracije Split, odnosno za izgradnju Regionalnog transfuzijskog centra KBC-a Split. 

U okviru tog projekta je i uređenje te opremanje otvorenih ljetnih pozornica u Solinu, Trogiru, Kaštelima i Omišu te općinama Klis, Dugopolje i Lećevica.

Iz ministarstva ističu kako je riječ o projektima koji su prepoznati kao ključni za razvoj naprednih, čistih i uključivih gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. 

Preko 25,6 milijuna kuna osigurano je za ulaganje u postojeće i nove poduzetničke zone na području Urbane aglomeracije Rijeka, a 323 tisuće kuna za osmišljavanje i provođenje programa edukacija za male i srednje poduzetnike na Urbanom području Slavonski Brod. 

Urbanom području Zadar na raspolaganju je 12,1 milijun kuna za uvođenje novih rješenja u javni prijevoz i promet u mirovanju, dok je Urbanoj aglomeraciji Zagreb dostupno 5,7 milijuna kuna za izgradnju i opremanje pilot dijela državne biciklističke rute "GREENWAY", te za izradu projektne dokumentacije. 

Iz Ministarstva napominju da je tijekom 2018. i 2019. godine objavljeno 27 poziva ukupne vrijednosti preko 810 milijuna kuna za financiranje projekta u sedam najvećih hrvatskih gradova, koji provode mjere održivog urbanog razvoja putem ITU mehanizma. Objava preostalih tridesetak poziva očekuje se do kraja 2019. i početkom iduće godine, najavljuju iz Ministarstva.