Dnevne novosti

Odbor za državnu službu: U dvije godine prepolovljen broj neriješenih predmeta

04.06.2019 07:35 LAPTOP

ZAGREB, 3. lipnja 2019. (Hina), Odbor za državnu službu, koji odlučuje o žalbama državnih službenika u području službeničkih odnosa i kandidata u postupku primanja u državnu službu, pohvalio se kako je lani uspio riješiti 9904 upravna predmeta, pa je na kraju godine neriješenih ostalo 12.800, što znači da im je u zadnje dvije godine uspio prepoloviti broj.

Odbor je u 2018. riješio 9904 upravna predmeta, što je 269 posto više u odnosu na godinu prije, kada ih je riješio 3673, navodi Odbor u Izvješću o radu za spomenutu godinu. Na efikasnost Odbora sasvim je izvjesno utjecala činjenica da je u proljeće prošle godine dobio pet novih članova imenovanih nakon provedenog javnog natječaja, sve do tada u njemu je radilo samo pet članova i predsjednica.

Odbor ima 11 članova, imenuje ih Vlada javnim natječajem na vrijeme od pet godina, aktualna mu je predsjednica Stanka Vučica. To posebno i neovisno tijelo osnovano je 2006. u sklopu priprema Hrvatske za ulazak u Europsku uniju, a tijekom svog djelovanja zaprimio je preko 46 tisuća predmeta, od čega samo 2014. i 2015. njih 20 tisuća, koji su se odnosili na uskratu prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Kako bi se Odbor rasteretio, zakonskim izmjenama iz lipnja 2017. nadležnost mu je taksativno svedena na žalbe protiv rješenja o prijemu u državnu službu,  rasporedu na radno mjesto, plaći, premještaju, stavljanju na raspolaganje, ocjenjivanju te prestanku državne službe.

Lani najviše žalbi iz Ministarstva financija i MUP-a

Odbor odlučuje o žalbama državnih službenika u tijelima državne uprave, pravosudnim i kaznenim tijelima, stručnim službama Hrvatskog sabora, Vlade, Ureda predsjednice države, Ustavnog suda itd., a žaliti mu se mogu i kandidati za ulazak u državnu službu.

Iz prikaza riješenih upravnih predmeta vidljivo je kako je Odbor lani najviše žalbi odbio, čak 9087, što čini 92 posto ukupno riješenih predmeta. Uskrate prava na uvećanje plaće po osnovi godina radnog staža iz KU za državne službenike i namještenike čine glavninu riješenih upravnih predmeta (8219).

U Odboru je lani zaprimljeno 791 upravnih i 114 neupravnih predmeta, što je pad u odnosu na godinu prije kada ih je zaprimljeno 1255 i 151. Najviše žalbi stiglo je iz ministarstava unutarnjih poslova (194) i financija (175), koja su najveća i imaju najviše zaposlenih, najmanje žalbi, po dvije, bilo je iz Hrvatskog sabora i Državnog zavoda za statistiku.

Više od polovice žalbi službenici su podnijeli nezadovoljni ocjenom rada i rasporedom na radno mjesto,Posljednjeg dana prošle godine u Odboru je ostalo neriješenih 12.800 upravnih predmeta, što znači da im je u zadnje dvije godine prepolovio broj.

Uspio je riješiti sve preostale predmete zaprimljene još 2012. Neriješeni predmeti iz 2013. i 2014. tiču se razlika naknade troškova prijevoza, s tim da iz 2014. ima i neriješenih ocjena službenika te prava iz KU. U prošloj godini Odbor je riješio sve predmete koji se odnose na prijam u državnu službu, stavljanje na raspolaganje i prestanak državne službe.

Za rad Odbora u 2018. u državnom je proračunu bilo planirano nešto preko dva milijuna kuna, neutrošenih je ostalo oko 120 tisuća kuna.