Dnevne novosti

Vlaović: Nije raspisan ni jedan natječaj za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem

31.05.2019 07:20 ZAGREB, 30. svibnja 2019. (Hina) - HSS-ov zastupnik Davor Vlaović (HSS) upozorio je u četvrtak da, iako je Zakon o poljoprivrednom zemljištu stupio na snagu 2018., još nije raspisan ni jedan natječaj za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem te je zbog toga prozvao Ministarstvo poljoprivrede.
Općine i gradovi većinom su izradili programe raspolaganja zemljištem i  dostavili ih Ministarstvu na suglasnost, no najveći dio ih je još u njemu, čekaju se nadopune dokumenata, očito da Ministarstvo nije na vrijeme donijelo pravila postupanja, ocijenio je Vlaović u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.
„Nisu krivi načelnici i gradonačelnici , nego očito Ministarstvo nije bilo kvalitetno pripremljeno“, ustrajao je zastupnik, tumačeći da zbog svega posljedice snose OPG-ovi i potrošači, jer se previše proizvoda uvozi.  

Što čeka Tolušić?

Mađarska je mijenjala Ustav da zaštiti svoju poljoprivrednu proizvodnju, slično su učinile Slovenija, Rumunjska, što čeka Hrvatska, što čeka Tolušić, zapitao se.Sonja Čikotić (Most) apostrofirala je izostanak demografske politike aktualne Vlade. Prije mjesec dana čuli smo da resorna ministrica kani u javno savjetovanje izaći sa planom od preko 100 mjera, no do danas se ništa od toga nije dogodilo, kazala je. Hrvatska nema strategiju demografske revitalizacije, a sve što je bilo prigodno najavljivano, najavljivano je za 1. travnja 2020.. pa se sve doima kao prvotravanjska šala, izjavila je Čikotić, upozoravajući na negativne demografske trendove u državi, odnosno podatak da je u prva dva mjeseca ove godine „zabilježeno 4.400 osoba manje“, a tu je i iseljavanje stanovništva.

Željko Glasnović (NRH) nezadovoljan je malom izlaznošću birača registriranih izvan Hrvatske (dijaspora) na nedjeljne izbore za Europski parlament.Od 156 tisuća registriranih izvan Domovine (od kojih je u prekooceanskim zemljama, od Australije do Kanade, otprilike polovica)  glasovalo je samo 7. 500 birača, kazao je zastupnik, primijetivši kako će više ljudi doći na niželigašku utakmicu Gračani-Markuševac, nego izaći na izbore.  Navodeći razloge slabog odaziva, spomenu je udaljenost od birališta, do kojih su neki „morali letjeti tri do pet sati“, nemogućnost dopisnog glasovanja, ali i probleme s nekim konzulatima, poput onoga u Stuttgartu koji je, kaže, prijavljen Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).