Dnevne novosti

Potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje dobilo 17 tvrtki

29.05.2019 07:05 ZAGREB, 28. svibnja 2019. (Hina) - Ministarstvo gospodarstva u utorak je dodijelilo potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje na temelju Zakona o poticanju ulaganja, a dobilo ih je 17 tvrtki koje su prijavile ulaganja u trogodišnjem razdoblju u ukupnom iznosu od 901,8 milijuna kuna, uz planirano otvaranje 327 novih radnih mjesta.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je kako je ova mjera bitna kako bi se javnosti i poduzetnicima dalo do znanja da postoje relativno jednostavni natječaji, za koje nije potrebna duga i složena europska procedura i natječaji koji malim dijelom vraćaju poduzetniku kapitalnu investiciju i nagrađajuju ga u otvaranju novih radnih mjesta.

Kroz porezne olakšice osiguravaju se potpore koje u konačnici, nakon pete, sedme ili desete godine mogu biti daleko veće od onoga što se u grantovima bespovratnih sredstava može jednokratno dobiti, rekao je Horvat.Horvat je istaknuo i da Ministarstvo gospodarstva i Vlada pokušavaju riješiti zatečene probleme kako bi se "konačno došlo u situaciju da se suficit državnog proračuna može iskoristiti kao akcelrator gospodarskog rasta, a ne kao platežno sredstvo nekih loših poslovnih odluka u povijesti".

Bio bih sretan, kako je rekao, kada bi danas "onih 3,8 milijardi kuna plaćenih državnih jamstava u segment brodogradnje mogao po bilo kakvim kriterijima, koliko god složeni i strogi bili, dati na raspolaganje trgovačkim društvima koja u ovom trenutku rastu po stopi od pet, sedam, deset ili 15 posto, kako bi im to bio akcelrator gospodarskom rastu".

Horvat je kazao i da su među dobitnicima potvrda tvrtke iz turističkog sektora, metaloprerađivađke industrije, drvoprerađivačke i prehrambene industrije, čime pada u vodu teza da su potpore namijenjene samo za turistčki sektor.Zakon o poticanu ulaganja omogućuje potpore za ulaganja u minimalnoj visini od 150 tisuća eura, uz uvjet otvaranja najmanje pet novih radnih mjesta u razdoblju tri godine nakon početka ulaganja.

U Ministarstvu ističu kako je najizdašnija i za ulagače izuzetno privlačna poticajna mjera porezna povlastica, koja predstavlja umanjenje stope poreza na dobit za 50 do 100 posto u razdoblju do deset godina odnosno do iskorištenja maksimalnog intenziteta potpore. Među mjerama su i bespovratne novčane potpore za zapošljavanje i usavršavanje te za kapitalne troškove projekta za ulaganja u proizvodno-prerađivačke aktivnosti.