Dnevne novosti

Španjolska zemlja s najviše parlamentarnih zastupnica u Europi

22.05.2019 07:05 MADRID, 21. svibnja 2019. (Hina) - Španjolska je u utorak postala europska zemlja s najviše zastupnica u nacionalnom parlamentu, nakon što je na konstituirajućoj sjednici u Madridu potvrđeno njih 164 u parlamentu s 350 mjesta, što je 46,85 posto.
Time je španjolski parlament prestigao švedski i finski, podatak je Europskog instituta za spolnu jednakost (European Institute for Gender Equality).

U Švedskoj su 162 žene u parlamentu sa 349 mjesta što predstavlja 46,4 posto a sličan postotak ima i Finska. U hrvatskom parlamentu je 20,5 posto žena.Španjolska nikada nije imala tako visok postotak zastupnica. U utorak je za predsjednicu parlamenta izabrana Meritxell Batet iz vladajuće Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).

Uoči njenog izbora, u vođenju sjednice je, prema pravilu, uz najstarijeg člana sudjelovao i najmlađi član parlamenta, 23-godišnja Marta Rosique iz Katalonske republikanske ljevice (ERC).U Španjolskoj je nakon gotovo četiri desetljeća u parlament ušla jedna stranka okvalificirana kao krajnja desnica.

Stranka Vox, koja sebe smatra desnicom, dosad nije imala zastupnike a na izborima održanima 28. travnja osvojila je 24 mjesta. Od toga je devet zastupnica.Ti su izbori potvrdili kako je u Španjolskoj nestalo tradicionalno dvostranačje koje je dominiralo Španjolskom od uvođenja demokracije 1978.

Od tada su se na vlasti mijenjale lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka (PP), no prošli mjesec se pet stranaka nadalo ulasku u vladu. PSOE je osvojio 123 mjesta no za samostalno formiranje vlade bilo je potrebno njih 176.

U idućim tjednima očekuju se pregovori s manjim strankama, a konstituirajuća sjednica obilježena prepucavanjima pokazala je dosad nezabilježenu fragmentiranost parlamenta u Madridu.