Dnevne novosti

Trgovački sud u Pazinu: Uljanik d.d. ide u stečaj

17.05.2019 07:20 PAZIN, 17. svibnja 2019. (Hina) - U stečaj ide i krovna tvrtka Uljanik grupe - Uljanik d.d., odlučio je u petak Trgovački sud u Pazinu. 
Uljanik d.d. je u neprekidnoj blokadi 199 dana i račun mu je, po najnovijim podacima, blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna, istaknuto je na današnjem ročištu u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka. Sudac Damir Rabar rekao je kako nema olakotnih okolnosti, nema prostora da se situacija u tvrtki poboljša. 

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić istaknuo je kako od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovim inženjera radi razmatranja buduće tehničke suradnje. Po riječima suca Rabara, ta suradnja može se ostvariti i nastaviti i u stečaju.   

Otvaranjem stečaja Uljanika d.d. sve ovlasti u tvrtki, koja ima 20 zaposlenih, preuzima stečajni upravitelj Damir Majstorović. Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica. 

Djelatnost Uljanika d.d. je isključivo upravljačka pa ustvari i ovisi o radu ostalih članica grupe, a stečaj nad tom krovnom tvrtkom otvoren je nakon što je nekoliko članica već završilo u stečaju. Tako je početkom tjedna stečaj otvoren nad jednom od najvažnijih tvrtki iz sastava grupe - Uljanik Brodogradilištem.Da li će i nad drugim brodogradilištem iz sastava grupe, riječkim 3. majem biti otvoren stečaj znat će se na ročištu koje je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 5. lipnja. 

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a račun je tada bio blokiran zbog dugovanja u iznosu od 28,2 milijuna kuna.

Privremeni stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović je u svom izvješća od 24. travnja utvrdio da ta krovna tvrtka Uljanik grupe ispunjava oba razloga za otvaranje stečajnog postupka - nesposoban je za plaćanje i prezadužen.O pokretanju stečaja nad Uljanikom d.d. trebalo se odlučivati i na ročištu održanom 3. svibnja, ali je to ročište odgođeno za 17. svibnja kako bi se dobila konačna odluka potencijalnog kineskog partnera za pulsko i riječko brodogradilište. 

Naime, krajem travnja i početkom svibnja Uljanik i 3. maj posjetilo je izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC), a iako se njihova odluka očekivala u roku desetak dana ona još nije poznata. Premijer Andrej Plenković je početkom tjedna najavio kako se u idućih desetak dana očekuje još jedan posjet kineskog izaslanstva.